5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
0,5 tabliczki mlecznej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 budynie waniliowe
0,5 szkl wody
0,5 litra mleka
4 łyżki cukru
Masa śmietanowa:
600 ml śmietanki
2 galaretki pomarańczowe
1 szkl wrzątku
Dodatkowo:
Delicje
Biszkopt:
Zaczynamy od ubicia białek z cukrem na sztywną pianę, wlania do niej żółtek i wsypania mąki z proszkiem do pieczenia i startej na drobnej tarce czekolady. Mieszamy i pieczemy biszkopt na formie 25/36 do 20 minut w 180 stopniach.
Następnie robimy warstwę jabłkową:
Obrane jabłka kroimy w kostkę i zalewamy wodą i gotujemy przez pięć minut. Wodę wycedzamy. Budynie waniliowe przygotowujemy na mleku wraz z cukrem i mieszamy z jabłkami. Takie gorące jabłka wylewamy na chłodny biszkopt i układamy na nich delicje.
Na końcu robimy warstwę śmietanową:
Śmietankę wlewamy do naczynia i ubijamy blenderem już do gęstych dodajemy tężejące galaretki rozpuszczone we wrzątku. Dajemy na delicje i dekorujemy wiórkami czekoladowymi.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu