Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników. Ciasto ma być dosyć lepkie więc nie podsypywać zbytnio mąką podczas jego wyrabiania.
Ciasto nalezy rozwałkowac, wycinamy dowolne wzory. Na połowę z wyciętych ciastek nakładamy po pół łyżeczki powideł. Przykrywamy nim puste ciastko bez nadzienia, dociskamy dokładnie dookoła ciasteczka aby powidła nie wypłynęły podczas pieczenia. Pieczemy je przez 15 minut w temp. 180 stopni.
Gdy pierniczki przestygną, przygotowujemy lukier. Polewamy nim pierniczki, posypujemy opcjonalnie kolorową posypką.
Sprawdzony przepis na pierniczki. Niezastąpione na świątecznej choince, choć do Świąt jeszcze dużo czasu :) Polecam sprawdzony przepis na pierniczki świąteczne.
Pomimo tego, że w sklepach nie brakuje dżemów i powideł, domowe powidła śliwkowe nie mają sobie równych. Na powidła śliwkowe wybieramy mocno dojrzałe węgierki. Kiedy za oknem pojawi się szaruga, a potem śnieg - powidła śliwkowe przypomną ci ciepłe dni.
Przepis na ciasto pleśniak. To ciasto jest proste i tanie w wykonaniu. Pysznie pachnące leśnymi owocami. Lekko kwaśne owoce przełamują słodycz ciasta. Wszystko do siebie idealnie pasuje. Polecam sprawdzony przepis na ciasto pleśniak.
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.