Pierniczki na amoniaku

Pierniczki na amoniaku

Ocena: ★

23 Ocen

portions

Ilość porcji: 0

Pierniczki to świetne ciasteczka, które najlepiej smakują jednak w czasie świąt. Wykonanie pierniczków wydawało mi się zawsze trudne, dopóki nie wypróbowałem przepisu na pierniczki na amoniaku. Pierniczki na amoniaku przygotowuję z reguły na 4-5 dni przed wigilią. Ciasteczka są smaczniejsze, a ja wiem, że w świątecznej gonitwie dobrze jest wiedzieć, że jeden z przysmaków jest już gotowy!

Składniki:

  • mąka - 540 g
  • miód - 160 g
  • amoniak - 1 łyżeczka
  • soda - 1 łyżeczka
  • jajko - 2 szt.
  • masło - 125 g
  • kakao - 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika - 2 łyżeczki
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • imbir - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

A oto przepis na pierniczki na amoniaku:

  1. Miód i masło rozpuszczam, odstawiam do ostygnięcia.
  2. Mieszam mąkę, amoniak, sodę, kakao i przyprawy.
  3. Z suchych składników i jajek wyrabiam ciasto dodając rozpuszczony miód z masłem. Rozwałkowuję dość cienko (na ok. 3 mm) i wycinam pierniczki.
  4. Układam na wyłożonej papierem blaszce; można układać blisko siebie, bo dobrze zachowują swój kształt.
  5. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 10 min.

Pierniczki na amoniaku napełniają cały dom świątecznym zapachem. Co więcej, ich przygotowanie może być doskonałą zabawą dla wszystkich domowników. Warto zadbać wcześniej o różne foremki. Smacznego!

Autor: Andrzej

Polecamy nasze przepisy