Pierniczki

Pierniczki

Ocena: ★

18 Ocen

portions

Ilość porcji: 50

Oto przepis na pierniczki, które piekę na Święta. Pierniczki są pyszne, a ich korzenny zapach roznosi się po całym mieszkaniu. Przepis na pierniczki można wykorzystywać częściej niż tylko na Święta, bo są naprawdę pyszne.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka miodu
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1-2 jajka
  • 1 paczka przyprawy korzennej
  • 3 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatki: 
  • landrynki owocowe 

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasteczka w kilku krokach:

  1. Najpierw wszystkie składniki razem trzeba zagnieść w jedną całość.
  2. Teraz trzeba uformować ciasto na kształt kuli.
  3. Następnie zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
  4. Teraz ciasto wałkujemy.
  5. Następnie dowolnymi foremkami wycinamy  pierniczki i układamy je na blasze posmarowanej tłuszczem.
  6. Ciasteczka pieczemy w temp. 175 st-180 st ok. 10 minut.
  7. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczka dowolnie dekorujemy. Ja zrobiłam witrażyki.

Moja rada:
Żeby powstały witraże w pierniczkach należy paczkę landrynek (nie wyciągać z opakowania) rozbić tłuczkiem. Kawałki cukierków wsypać w otwory ciasteczek ułożonych wcześniej na blaszce dopieczenia.

Uwaga:

Ciasteczka  najlepiej upiec dwa tygodnie przed Świętami (wtedy zrobią się miękkie). Ciasteczka przechowywujemy  w szczelnie zamkniętym pojemniku, słoiku lub puszce.

Autor: Karioka123

Polecamy nasze przepisy