Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Mój piernik

print Drukuj
Mój piernik

Agnieszka L.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
3.2

5 ocen

Piernik w wersji z delicjami! Polecam przepis na piernik w innej odsłonie, tym razem piernik z delicjami. Niebo w gebie!

składniki
  • Składniki na piernik:
  • 1 szkl oleju
  • 1 szkl miodu
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl esencji herbaty
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 4 jajka
  • 3,5 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 przyprawa do piernika
  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 margaryna
  • Sok z połowy cytryny
  • cukier puder do smaku
  • Dodatkowo:
  • 1 słoiczek marmolady wieloowocowej
  • 1 polewa
sposób przygotowania

Przepis na piernik z delicjami w kilku krokach:

  1. Biszkopt:
    Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę . Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mieszmay i wlewamy do foremki i układamy delicje stroną czekoladową do góry i lekko wciskamy je w ciasto. Pieczemy w 180 stopniach w foremce 25/36, przez 30 minut. 
  2. Piernik: 
    Białka ubijamy  z cukrem . Wlewamy żółtka, olej, miód i herbatę (w szklance zaparzyć 3 łyżki herbaty) mąkę pszenna, sodę i przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie mieszamy i pieczemy 2 placki.  Pieczemy w 180 stopniach. Jeden placek około 20 minut.
  3. Masa:
    Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny bądź kwaskiem cytrynowym.
  4. Przełożenie gotowego ciasta: 
    Piernik- marmolada- biszkopt- masa- piernik- polewa

Piernik z delicjami gotowy.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!