Mój piernik

Mój piernik

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Piernik w wersji z delicjami! Polecam przepis na piernik w innej odsłonie, tym razem piernik z delicjami. Niebo w gebie!

Składniki:

  • Składniki na piernik:
  • 1 szkl oleju
  • 1 szkl miodu
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl esencji herbaty
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 4 jajka
  • 3,5 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 przyprawa do piernika
  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 margaryna
  • Sok z połowy cytryny
  • cukier puder do smaku
  • Dodatkowo:
  • 1 słoiczek marmolady wieloowocowej
  • 1 polewa

Sposób przygotowania:

Przepis na piernik z delicjami w kilku krokach:

  1. Biszkopt:
    Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę . Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mieszmay i wlewamy do foremki i układamy delicje stroną czekoladową do góry i lekko wciskamy je w ciasto. Pieczemy w 180 stopniach w foremce 25/36, przez 30 minut. 
  2. Piernik: 
    Białka ubijamy  z cukrem . Wlewamy żółtka, olej, miód i herbatę (w szklance zaparzyć 3 łyżki herbaty) mąkę pszenna, sodę i przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie mieszamy i pieczemy 2 placki.  Pieczemy w 180 stopniach. Jeden placek około 20 minut.
  3. Masa:
    Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny bądź kwaskiem cytrynowym.
  4. Przełożenie gotowego ciasta: 
    Piernik- marmolada- biszkopt- masa- piernik- polewa

Piernik z delicjami gotowy.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy