Piernik Bożonarodzeniowy

Piernik Bożonarodzeniowy

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

W warszawskiej Miodowa Cafe na Senatorskiej zawsze pachnie obłędnie. To zasługa Adama Freusa, Szefa Cukierni Miodowa – młodego i utalentowanego pasjonata sztuki cukierniczej. Z okazji zbliżających się świąt podzielił się z nami swoim autorskim przepisem na słodki korzenny piernik bożonarodzeniowy.

 

Składniki:

  • 100g masła
  • 150g melasy
  • 150g miodu gryczanego
  • 10g przyprawy korzennej
  • 3g sody
  • 2 jajka 
  • 220g cukru
  • 330g mąki pszennej
  • 3 g soli

 

 

 

Sposób przygotowania:

Przepis na Piernik Bożonarodzeniowy:

  1. Składniki trzeba delikatnie podgrzać i rozpuścić w rondlu do jednolitej masy.
  2. Zdjąć z ognia i dodać jajka i cukier
  3. Następnie dodajemy mąkę pszenną i sól
  4. Gotowe ciasto wylewamy do formy o średnicy 20cm i pieczemy około 30-35 minut w 165 stopniach. 
  5. Ciasto po ostygnięciu przekrawamy, przekładamy powidłami śliwkowymi oraz obsypujemy włoskimi orzechami.

Piernik Bożonarodzeniowy gotowy. Smacznego:)

 

 

 

 

 

 

 

 

Polecamy nasze przepisy