Piernik Bożonarodzeniowy
Ocena: ★ ★ ☆ ☆ ☆
5 Ocen
Ilość porcji: 4
W warszawskiej Miodowa Cafe na Senatorskiej zawsze pachnie obłędnie. To zasługa Adama Freusa, Szefa Cukierni Miodowa – młodego i utalentowanego pasjonata sztuki cukierniczej. Z okazji zbliżających się świąt podzielił się z nami swoim autorskim przepisem na słodki korzenny piernik bożonarodzeniowy.
Składniki:
- 100g masła
- 150g melasy
- 150g miodu gryczanego
- 10g przyprawy korzennej
- 3g sody
- 2 jajka
- 220g cukru
- 330g mąki pszennej
- 3 g soli
Sposób przygotowania:
Przepis na Piernik Bożonarodzeniowy:
- Składniki trzeba delikatnie podgrzać i rozpuścić w rondlu do jednolitej masy.
- Zdjąć z ognia i dodać jajka i cukier
- Następnie dodajemy mąkę pszenną i sól
- Gotowe ciasto wylewamy do formy o średnicy 20cm i pieczemy około 30-35 minut w 165 stopniach.
- Ciasto po ostygnięciu przekrawamy, przekładamy powidłami śliwkowymi oraz obsypujemy włoskimi orzechami.
Piernik Bożonarodzeniowy gotowy. Smacznego:)
Polecamy również
Piernik z powidłem z kremem i polewą
Pyszny i bardzo pachnący piernik z powidłem z kremem i polewą. Idealny z filiżanką aromatycznej kawy zwłaszcza na jesien...Szybki piernik
Sprawdzony przepis na piernik, tzw. szybki piernik, który możemy zrobić w kilka chwil, dlatego polecam mój...Piernik
Sprawdzony przepis na piernik. Tradycyjny piernik miękki, mocno puszysty i wilgotny. Idealny na Święta, dlatego polecam...Piernik Bożonarodzeniowy
W warszawskiej Miodowa Cafe na Senatorskiej zawsze pachnie obłędnie. To zasługa Adama Freusa, Szefa Cukierni Miodowa &nd...Piernik z powidłem śliwkowym i polewą czekoladową.
Przepis na piernik. Moja rodzina uwielbia pierniki, więc one często goszczą na naszym stole, nie tylko w święta. Ten jes...Zobacz więcej przepisów na: