Piernik przekładany masą serową.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 12
Pyszny piernik. Uwielbiam i polecam:)
Składniki:
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka miodu
30 dag masła lub margaryny
4 szklanki mąki pszennej
1 przyprawa do piernika
1 płaska łyżeczka amoniaku
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki rodzynek
pół szklanki drobno posiekanych orzechów
Masa serowa:
2 jajka
5 łyżek mleka
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag masła lub margaryny
1 kg sera białego ( najlepiej gotowego w wiadereczku )
półtorej szklanki cukru
Polewa:
3 łyżki masła lub margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
odrobina gorącej wody
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Masło, mleko i cukier przekładamy do garnka, roztapiamy i studzimy. Do zimnej masy dajemy żółtka, przyprawę do piernika, przesianą mąkę z sodą i amoniakiem, całość dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy orzechy i rodzynki. Na koniec białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie wmieszujemy je do ciasta.
2. Pieczenie: Ciasto dzielimy na dwie części i każdą osobno pieczemy w tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. (Gdy pieczemy jedną część drugą trzymamy nad garnkiem z gorącą wodą, żeby ciasto nie zgęstniało).
3. Upieczone i wystudzone pierniki przekarawamy każdy na dwa krążki. W ten sposób otrzymamy 4 blaty.
4. Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem, jajkami i serem. Przekładamy do garnka i cały czas mieszając gotujemy 10 minut. Mąkę mieszamy z mlekiem i wlewamy do gorącej masy, dokładnie mieszając, żeby nie było grudek. Następnie masę serową lekko studzimy.
5. Krążki piernikowe przekładamy na przemian masą serową.Powinno wyjść 4 krążki i trzy warstwy masy. Ciasto najlepiej przekładać w zamkniętej tortownicy.
6. Polewa: Cukier z kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody, tak aby powstała gęsta papka, dodajemy masło i gotujemy na małym ogniu przez kilka chwil cały czas mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia się składników, aż polewa będzie gęsta i szklista.
7. Polewą smarujemy ciasto i odstawiamy do stężenia do lodówki, najlepiej na całą noc.
8. Po tym czasie kroimy i podajemy smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Piernik przekładany masą serową.
Pyszny piernik. Uwielbiam i polecam:)
Piernik z wkładką bakaliowo-jabłkową.
Co prawda jest to troszkę pracochłonny piernik, ale warto go upiec, bo jest bardzo pyszny i bardzo podzielny, moja rodzi...
Piernik bez miodu.
Przepis na piernik. Oto pyszny piernik upieczony bez miodu, ale za to przełożony powidłem domowej roboty. Zapraszam:)
Jasny piernik miodowy
Jasny piernik miodowy zawsze mi się kojarzył ze świąteczną krzątaniną. Wydawało mi się, że taki jasny piernik miodowy je...
Piernik przekładany powidłami
Jak święta to piernik przekładany powidłami. Aromatyczny, pachnący i doskonale przełamujący świąteczne obżarstwo. Pierni...Zobacz więcej przepisów na:
Piernik

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.