Piernik razowy

Piernik razowy

Ocena: ★

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Piernik to zaraz po makowcu najbardziej świąteczne ciasto - zazwyczaj pojawia się na naszych stołach właśnie w okolicach Świąt Bożego Narodzenia. Przepis na świąteczny piernik razowy powstał ponieważ chciałam, żeby mój piernik był zdrowszy! Świąteczny piernik razowy jest pełen zdrowych i odżywczych bakalii, które nadają piernikowi naturalnej zdrowej słodkości - pycha!

Składniki:

  • Mąka orkiszowa razowa (typ 2000) niecałe 2 szklanki
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika 3 łyżeczki
  • Miąższ z 1/2 laski wanilii
  • Woda 2/3 szklanki
  • Jajka 2 sztuki
  • Olej rzepakowy 1/4 szklanki
  • Bakalie 1 kubek bakalii, ok. 120 g

Sposób przygotowania:

I przepis na piernik razowy

  1. Bakalie (np. śliwki, daktyle, rodzynki) pokroić na mniejsze kawałki
  2. Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto i wymieszać łyżką, nie trzeba miksować
  3. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C
  4. Formę keksową (o długości 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika
  7. Piec ok. 30–35 minut, aż ciasto będzie gotowe
  8. Najlepiej sprawdzić wbijając patyczek - powinien być suchy

Na zdrowie! :)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy