Piernik (z automatu)

Piernik (z automatu)

Ocena: ★

20 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Piernik, który nie wymaga dużego nakładu pracy, bo przygotowuje się go w automacie do pieczenia chleba. To już kolejny mój przepis na ciasto z automatu.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 250 ml tłustego mleka
  • 30 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki powideł lub dżemu (u mnie dyniowe)
  • 1 szklanka cukru
  • 500 g mąki
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki miodu
  • pół szklanki bakalii (u mnie orzechy włoskie i trochę rodzynek)

Dodatkowo:

  • dżem do przełożenia ciasta (u mnie dyniowy)

Sposób przygotowania:

Przepis na Piernik (z automatu):

  1. Do naczynia automatu dodawać kolejno:
    • roztrzepane jajka,
    • szklankę mleka,
    • roztopione i wystudzone masło lub margarynę,
    • powidła lub dżem,
    • cukier,
    • mąkę,
    • przyprawę do piernika,
    • sodę,
    • miód.


  2. Ustawić program na pieczenie ciasta/chleba na proszku do pieczenia. Po zakończeniu trybu mieszania, do ciasta dosypać bakalie. Po zakończeniu cyklu pieczenia, piernik pozostawić na 10 min. w urządzeniu. Potem wyjąć i wysuszyć na kratce. Przestygnięty, przekroić wzdłuż i przełożyć dżemem.

Piernik (z automatu) gotowy do jedzenia. Zyczę smacznego!

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy