Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Piernik (z automatu)

print Drukuj
Piernik (z automatu)

Marta

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.0

20 ocen

Piernik, który nie wymaga dużego nakładu pracy, bo przygotowuje się go w automacie do pieczenia chleba. To już kolejny mój przepis na ciasto z automatu.

składniki
  • 3 jajka
  • 250 ml tłustego mleka
  • 30 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki powideł lub dżemu (u mnie dyniowe)
  • 1 szklanka cukru
  • 500 g mąki
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki miodu
  • pół szklanki bakalii (u mnie orzechy włoskie i trochę rodzynek)

Dodatkowo:

  • dżem do przełożenia ciasta (u mnie dyniowy)
sposób przygotowania

Przepis na Piernik (z automatu):

  1. Do naczynia automatu dodawać kolejno:
    • roztrzepane jajka,
    • szklankę mleka,
    • roztopione i wystudzone masło lub margarynę,
    • powidła lub dżem,
    • cukier,
    • mąkę,
    • przyprawę do piernika,
    • sodę,
    • miód.


  2. Ustawić program na pieczenie ciasta/chleba na proszku do pieczenia. Po zakończeniu trybu mieszania, do ciasta dosypać bakalie. Po zakończeniu cyklu pieczenia, piernik pozostawić na 10 min. w urządzeniu. Potem wyjąć i wysuszyć na kratce. Przestygnięty, przekroić wzdłuż i przełożyć dżemem.

Piernik (z automatu) gotowy do jedzenia. Zyczę smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!