Piernik z powidłem śliwkowym i polewą czekoladową.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 30
Przepis na piernik. Moja rodzina uwielbia pierniki, więc one często goszczą na naszym stole, nie tylko w święta. Ten jest bardzo pyszny i przełożony powidłem domowej roboty. Polecam ten pyszny piernik.
Składniki:
- Ciasto:
- 6 jajek
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka miodu prawdziwego
- 30 dag masła lub margaryny
- 4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka amoniaku
- 1 przyprawa do piernika
- Masa budyniowa:
- 2 budynie waniliowe
- 2 szklanki mleka
- 25 dag masła lub margaryny
- około 5 łyżek cukru
- Polewa:
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- odrobina gorącej wody
- Dodatkowo:
- 1 słoik powideł śliwkowych około 250 ml
Sposób przygotowania:
Przepis na piernik:
- Masło lub margarynę, mleko i cukier przełożyć do garnka i zagotować, następnie dokładnie wystudzić.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Do dużej miski przełożyć mąkę, miód, żółtka, przyprawę do piernika, sodę, amoniak oraz przestudzone składniki, całość miksować na gładkie ciasto.
- Na koniec do ciasta delikatnie wmieszać pianę z białek. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Piec około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzić suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Następnie wystudzić i przekroić na dwa blaty.
- Przygotować masę: w połowie mleka rozpuścić budyń, pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać budynie i gotować do zgęstnienia mieszając. Następnie dokładnie wystudzić. Budyń musi być zimny.
- Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo budyń i dokładnie utrzeć.
- Pierwszy blat piernika posmarować powidłem, następnie wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim blatem.
- Polewa: do garnka przełożyć kakao i cukier, dodać gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, dodać masło lub margarynę. Całość gotować kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, zdjąć z ognia i cały czas mieszać, aż polewa będzie gęsta i szklista.
- Gotową polewą posmarować wierzch ciasta. Piernik odstawić do zastygnięcia.
- Po tym czasie pokroić i podawać
Smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również

Świąteczny piernik
Piernik jest u mnie w rodzinie bardzo lubianym ciastem. Na Boże Narodzenie przygotowuję jednak świąteczny piernik. Świąt...
Jasny piernik miodowy
Jasny piernik miodowy zawsze mi się kojarzył ze świąteczną krzątaniną. Wydawało mi się, że taki jasny piernik miodowy je...
Piernik z powidłem śliwkowym i polewą czekoladową.
Przepis na piernik. Moja rodzina uwielbia pierniki, więc one często goszczą na naszym stole, nie tylko w święta. Ten jes...
Piernik bezglutenowy
Święta na diecie też mogą być smaczne dlatego tym razem prezentuję przepis na piernik bezglutenowy. Aromatyczny, marchew...
Piernik Bożonarodzeniowy
W warszawskiej Miodowa Cafe na Senatorskiej zawsze pachnie obłędnie. To zasługa Adama Freusa, Szefa Cukierni Miodowa &nd...Zobacz więcej przepisów na:
Piernik

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.