Piernik z powidłem śliwkowym i polewą czekoladową.

Piernik z powidłem śliwkowym i polewą czekoladową.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Przepis na piernik. Moja rodzina uwielbia pierniki, więc one często goszczą na naszym stole, nie tylko w święta. Ten jest bardzo pyszny i przełożony powidłem domowej roboty. Polecam ten pyszny   piernik.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka miodu prawdziwego
  • 30 dag masła lub margaryny
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 1 przyprawa do piernika
  • Masa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 szklanki mleka
  • 25 dag masła lub margaryny
  • około 5 łyżek cukru
  • Polewa:
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • odrobina gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • 1 słoik powideł śliwkowych około 250 ml

Sposób przygotowania:

Przepis na piernik:

  1. Masło lub margarynę, mleko i cukier przełożyć do garnka i zagotować, następnie dokładnie wystudzić.
  2. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  3. Do dużej miski przełożyć mąkę, miód, żółtka, przyprawę do piernika, sodę, amoniak oraz przestudzone składniki, całość miksować na gładkie ciasto.
  4. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszać pianę z białek. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Piec około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzić suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Następnie wystudzić i przekroić na dwa blaty.
  5. Przygotować masę: w połowie mleka rozpuścić budyń, pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać budynie i gotować do zgęstnienia mieszając. Następnie dokładnie wystudzić. Budyń musi być zimny.
  6. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo budyń i dokładnie utrzeć.
  7. Pierwszy blat piernika posmarować powidłem, następnie wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim blatem.
  8. Polewa: do garnka przełożyć kakao i cukier, dodać gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, dodać masło lub margarynę. Całość gotować kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, zdjąć z ognia i cały czas mieszać, aż polewa będzie gęsta i szklista.
  9. Gotową polewą posmarować wierzch ciasta. Piernik odstawić do zastygnięcia.
  10. Po tym czasie pokroić i podawać

Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy