Piernik z powidłem z kremem i polewą

Piernik z powidłem z kremem i polewą

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Pyszny i bardzo pachnący piernik z powidłem z kremem i polewą. Idealny z filiżanką aromatycznej kawy zwłaszcza na jesienne słoty.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 przyprawa do piernika
  • 12 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 i pół szklanki mąki tortowej

 

Krem:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 15 dag masła 82 %
  • sok z cytryny do smaku

 

Polewa:

  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • odrobina gorącej wody
  • 3 łyżki masła lub margaryny

 

Dodatkowo:

  • dowolna dekoracja
  • 4 kopiaste łyżki powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Przepis na piernik z powidłem z kremem i polewą:

  1. Masło lub margarynę roztapiam i studzę.
  2. Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę. Dodaję przyprawę do piernika, powidło, kakao i sodę, dokładnie miksuję. Następnie wlewam mleko, dodaję mąkę i miksuję, na koniec wlewam przestudzone masło lub margarynę i dokładnie mieszam.
  3. Ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Piekę w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut. Sprawdzam suchym patyczkiem czy jest upieczone. Ciasto studzę.
  4. Wystudzone ciasto przekrawam na 3 blaty.
  5. Krem: Masło ucieram na puszystą masę, dodaję puder i ucieram, dodaję wiórki i sok z cytryny według smaku i dokładnie ucieram.
  6. Blaty piernikowe przekładam powidłem i kremem.
  7. Polewa: Cukier i kakao przekładam do garnka, dodaję gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, dodaję masło lub margarynę i gotuję kilka chwil cały czas mieszając, zdejmuję z ognia i mieszam, aż polewa będzie gęsta i szklista. Nastepnie smaruję nią ciasto i odstawiam do zastygnięcia.

Piernik z powidłem z kremem i polewą dekoruję posypką i podaję. Smacznego:)

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy