Piernik z powidłem z kremem i polewą
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen
Ilość porcji: 20
Pyszny i bardzo pachnący piernik z powidłem z kremem i polewą. Idealny z filiżanką aromatycznej kawy zwłaszcza na jesienne słoty.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 przyprawa do piernika
- 12 dag masła lub margaryny
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 2 i pół szklanki mąki tortowej
Krem:
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 15 dag masła 82 %
- sok z cytryny do smaku
Polewa:
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- odrobina gorącej wody
- 3 łyżki masła lub margaryny
Dodatkowo:
- dowolna dekoracja
- 4 kopiaste łyżki powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:
Przepis na piernik z powidłem z kremem i polewą:
- Masło lub margarynę roztapiam i studzę.
- Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę. Dodaję przyprawę do piernika, powidło, kakao i sodę, dokładnie miksuję. Następnie wlewam mleko, dodaję mąkę i miksuję, na koniec wlewam przestudzone masło lub margarynę i dokładnie mieszam.
- Ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Piekę w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut. Sprawdzam suchym patyczkiem czy jest upieczone. Ciasto studzę.
- Wystudzone ciasto przekrawam na 3 blaty.
- Krem: Masło ucieram na puszystą masę, dodaję puder i ucieram, dodaję wiórki i sok z cytryny według smaku i dokładnie ucieram.
- Blaty piernikowe przekładam powidłem i kremem.
- Polewa: Cukier i kakao przekładam do garnka, dodaję gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, dodaję masło lub margarynę i gotuję kilka chwil cały czas mieszając, zdejmuję z ognia i mieszam, aż polewa będzie gęsta i szklista. Nastepnie smaruję nią ciasto i odstawiam do zastygnięcia.
Piernik z powidłem z kremem i polewą dekoruję posypką i podaję. Smacznego:)
Autor: babeczka35
Polecamy również
Piernik przekładany powidłami
Jak święta to piernik przekładany powidłami. Aromatyczny, pachnący i doskonale przełamujący świąteczne obżarstwo. Pierni...Powidła zatopione w pierniku
Ciasto piernikowe szybciutko się robi, jest wilgotne i pysznePiernik bez miodu.
Przepis na piernik. Oto pyszny piernik upieczony bez miodu, ale za to przełożony powidłem domowej roboty. Zapraszam:)Piernik Bożonarodzeniowy
W warszawskiej Miodowa Cafe na Senatorskiej zawsze pachnie obłędnie. To zasługa Adama Freusa, Szefa Cukierni Miodowa &nd...Piernik z zielonym lukrem
Piernik z zielonym lukrem to aromatyczne i wilgotne ciasto z zieloną, oryginalną polewą. Piernik ma to do siebie, że naw...Zobacz więcej przepisów na: