Piernik z wkładką bakaliowo-jabłkową.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 30
Co prawda jest to troszkę pracochłonny piernik, ale warto go upiec, bo jest bardzo pyszny i bardzo podzielny, moja rodzina go uwielbia. Polecam:)
Składniki:
Ciasto na piernik:
1 szklanka miodu
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
6 jajek
30 dag masła lub margaryny
1 przyprawa do piernika
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka amoniaku
Wkładka bakaliowa:
półtorej szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
15 dag orzechów włoskich (drobno pokrojonych)
10 dag rodzynek
4 jabłka
4 jajka
pół szklanki cukru
Masa:
25 dag masła lub margaryny
cukier puder do smaku
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )
2 szklanki mleka
Polewa:
3 łyżka masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
1. Wykonanie piernika: Mleko, cukier i masło przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie dokładnie studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy miód, mąkę, przyprawę, sodę, amoniak, żółtka, następnie dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
2. Wykonanie wkładki: Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy je w kostkę, pokrojone zasypujemy cukrem i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie do jabłek dodajemy żółtka, sodę, mąkę, orzechy i rodzynki, mieszamy. Następnie białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy je z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną wkładkę studzimy.
3. Wykonanie masy: W pół szklanki mleka należy wymieszać budynie, pozostałe mleko zagotować, wlać rozpuszczone budynie i gotować do zgęstnienia. Wystudzić. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać zimny budyń i dokładnie utrzeć.
4. Przekładanie: Wystudzone placki przekładać masą tak, żeby wkładka bakaliowa znalazła się w środku.
5. Wykonanie polewy: Cukier mieszamy z garnku z kakao i odrobiną gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, następnie dodajemy masło i chwilę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia się składników. Polewa powinna nam wyjść gęsta i szklista. Gotową polewą smarujemy z wierzchu piernika i odstawiamy do zastygnięcia.
6. Podanie: Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Powidła zatopione w pierniku
Ciasto piernikowe szybciutko się robi, jest wilgotne i pyszne
Świąteczny piernik
Piernik jest u mnie w rodzinie bardzo lubianym ciastem. Na Boże Narodzenie przygotowuję jednak świąteczny piernik. Świąt...
Piernik z jabłkami
Przepis na piernik. Apetyczny piernik z dodatkiem jabłek, które podkreśliły jego wyjątkowy smak.
Piernik Bożonarodzeniowy
W warszawskiej Miodowa Cafe na Senatorskiej zawsze pachnie obłędnie. To zasługa Adama Freusa, Szefa Cukierni Miodowa &nd...
Piernik w czekoladzie
Sprawdzony przepis na piernik. Jest to pyszny i bardzo mięciutki piernik z orzechami. Polecam sprawdzony przepis na pier...Zobacz więcej przepisów na:
Piernik

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.