Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Piernik z wkładką bakaliowo-jabłkową.

print Drukuj
Piernik z wkładką bakaliowo-jabłkową.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
0.0

0 ocen

Co prawda jest to troszkę pracochłonny piernik, ale warto go upiec, bo jest bardzo pyszny i bardzo podzielny, moja rodzina go uwielbia. Polecam:)

składniki

Ciasto na piernik:

1 szklanka miodu

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

6 jajek

30 dag masła lub margaryny

1 przyprawa do piernika

4 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka amoniaku

 

Wkładka bakaliowa:

półtorej szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej


15 dag orzechów włoskich (drobno pokrojonych)

10 dag rodzynek

4 jabłka

4 jajka

pół szklanki cukru

 

Masa:

25 dag masła lub margaryny


cukier puder do smaku

2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )

2 szklanki mleka

 

Polewa:

3 łyżka masła lub margaryny

odrobina gorącej wody

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

sposób przygotowania

1. Wykonanie piernika: Mleko, cukier i masło przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie dokładnie studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy miód, mąkę, przyprawę, sodę, amoniak, żółtka, następnie dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

2. Wykonanie wkładki: Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy je w kostkę, pokrojone zasypujemy cukrem i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie do jabłek dodajemy żółtka, sodę, mąkę, orzechy i rodzynki, mieszamy. Następnie białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy je z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną wkładkę studzimy.

3. Wykonanie masy: W pół szklanki mleka należy wymieszać budynie, pozostałe mleko zagotować, wlać rozpuszczone budynie i gotować do zgęstnienia. Wystudzić. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać zimny budyń i dokładnie utrzeć.

4. Przekładanie: Wystudzone placki przekładać masą tak, żeby wkładka bakaliowa znalazła się w środku.

5. Wykonanie polewy: Cukier mieszamy z garnku z kakao i odrobiną gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, następnie dodajemy masło i chwilę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia się składników. Polewa powinna nam wyjść gęsta i szklista. Gotową polewą smarujemy z wierzchu piernika i odstawiamy do zastygnięcia.

6. Podanie: Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Smacznego.

Tagi: Ciasta
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!