Piernik

Piernik

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Barzdo miękki i apetyczny piernik. Można zajadać się nim do woli, długo trzyma fajny wilgotny smak.

Składniki:

1 szkl oleju

1 szkl miodu

1 szkl cukru

1 szkl esencji z herbaty

1,5 łyzeczki sody

1,5 łyżeczki przyprawy do piernika

4 jaja

3,5 szk mąki

 1 łyzka kakao

marmolada wieloowocowa

Sposób przygotowania:

Przygotujmy ciasto oddzielone od żółtek białka ubijamy wraz z cukrem na sztywno i mieszamy z resztą składników. Wylewamy do trzech dużych blach i pieczemy.  Ciasto przekładamy marmoladą i masą zrobioną z utartego masła z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Udekorować polewą czekoladową. 

# Tagi:

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy