Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Pierogi ruskie

print Drukuj
Pierogi ruskie

Agnieszka Wilk

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
3.8

17 ocen

Chyba każdy zna tę potrawę. Dla mnie to takie wspomnienie dzieciństwa. Pierogi ruskie mogłabym jeść (prawie) codziennie. Najbardziej pierogi ruskie smakują świeże, prosto z wody, polane smażoną cebulką lub śmietaną. 

składniki
  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • Ziemniaki
  • Ser biały
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Pieprz ziołowy
sposób przygotowania

Przepis na pierogi ruskie w kilku krokach:

  1. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, zrobić wgłębienie, wlać olej i mleko wymieszane z wodą, wsypać sól. Ciasto zagnieść, ale niezbyt mocno, aby było gładkie.
  2. Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z serem. Doprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
  3. Ciasto rozwałkować i wycinać krążki szklanką. W każdy krążek nałożyć trochę farszu i zlepić tworząc kształt pieroga.
  4. Zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Surowe pierogi wrzucać delikatnie do wrzątku, krótką chwilkę pogotować i wyjąć dużą łyżką cedzakową. Ułożyć na talerzu każdy oddzielnie, najlepiej później przełożyć na drugi talerz, aby pierogi się nie pozlepiały.
  5. Pierogi ruskie podawać ze smażoną cebulką, podsmażonym boczkiem lub śmietaną. 
Ocena:
3.8
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!