Pierogi ruskie
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
12 Ocen
Ilość porcji: 6
Klasyczne pierogi ruskie bardzo polecam, bo to klasyka pierogów, lubiane chyba przez wszystkich. A najlepsze są proste przepisy i klasyczne.
Składniki:
- Ciasto:
- 350 g mąki
- 1 jajko
- sól
- ok. pół szklanki wody
- Nadzienie:
- 800 g ziemniaków
- 200 g twarogu
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- tłuszcz do podsmażenia cebuli
Sposób przygotowania:
Klasyczne ruskie pierogi robię tak:
- Najpierw trzeba zrobić nadzienie, więc muszę ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Następnie trzeba je ostudzić, obrać, przepuścić przez maszynkę razem z twarogiem.
- Kolej na cebulę, którą trzeba obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać do masy ziemniaczano-twarogowej. Masę dokładnie wymieszać, doprawiając solą i pieprzem.
- Teraz robimy ciasto, więc musimy mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto
- Ciasto trzeba podzielić na części. Każdą część musimy rozwałkować na stolnicy dość cienko. Foremką lub szklanką wyciąć krążki. Na środek krążka nakładać farsz, składać na pół, zlepić dokładnie brzegi.
- Pierogi trzeba gotować partiami w osolonej wodzie - przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi najlepiej wyciągać łyżką cedzakową, a następnie podawać polane tłuszczem lub śmietaną.
Pyszne ruskie pierogi w klasycznym wydaniu gotowe.
Smacznego!
Autor: marta625
Polecamy również
Pierogi ruskie
Przepis na te pierogi ruskie zna chyba każdy i chyba każdy je lubi. My je uwielbiamy. Prosto i smacznie.Pierogi ruskie na medal
Pierogi ruskie pochodzą z Rusi Czerwonej, a nie jak niektórzy myślą, a nazwa wskazuje, z Rosji. A czy kiedyś Rusi...Po prostu pierogi ruskie
Pierogi ruskie zachwycają wszystkich. A jak nie zachwycają to dotąd trzeba gotować, aż zaczną :) Żartuję, w ten spos&oac...Pierogi ruskie
Sprawdzony przepis na ruskie pierogi, bardzo dobry pomysł na obiad, smakują super. Polecam z cebulką czy śmietaną, bo te...Pierogi ruskie
Chyba każdy zna te pierogi. Dla mnie to wspomnienie dzieciństwa, moglabym je jeść (prawie) codziennie. Skórka mię...Zobacz więcej przepisów na: