Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Ocena: ★

16 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Przepis na pierogi ruskie. Oto idealnie miękkie ciasto z farszem z ziemniaków i twarogu, okraszone dużą ilością mięsiwo, to lubię !!

Składniki:

  • ciasto :
  • mąka 2 szklanki
  • jajko 1 sztuka
  • sól 1 szczypta
  • woda letnia do sklejenia ciasta 
  • farsz:
  • ziemniaki ugotowane 4 duże
  • twaróg pół kostki
  • pachwina surowa 20 dkg.
  • cebula 2 sztuki
  • przyprawy : sól pieprz majeranek
  • smalec do podsmażenia cebuli
  • boczek 20 dkg.

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na ruskie pierogi w moim wydaniu:

  1. boczek, pachwinę i cebulę kroję w kostkę i podsmażam
  2. ugotowane ziemniaki mielę, dodaję twaróg, połowę podsmażonego mięsa z cebulą i doprawiam
  3. mąkę mieszam z solą, jajkiem i letną wodą, zagniatam ciasto, które odstawiam na 15 minut
  4. teraz trzeba ciasto cienko rozwałkować, następnie wycinam krążki, faszeruję nadzieniem, zlepiam dokładnie a nstępnei wrzucam do wrzącej, osolonej wody
  5. pierogi ruskie najlepiej polać okrasą, podawać na ciepło.

Pierogi ruskie gotowe.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy