Pierogi z ziemniakami i cebulą

Pierogi z ziemniakami i cebulą

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Przepis na ruskie pierogi. Takie pierogi to idealna propozycja na bezmięsny obiad. Obowiązkowo z dużą ilością zrumienionej cebulki. Z tego przepisu wychodzi około 40 pierogów. Pycha :)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • około 1 szklanka ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 1 cebula
  • 4 duże ziemniaki
  • 200 g twarogu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki masła
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na pierogi ruskie czyli pierogi z serem i ziemniakami :)

  1. Najpierw robimy farsz: Cebulę obieramy i kroimy, następnie smażymy na maśle do zrumienienia. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugotowane odcedzamy. Następnie dokładnie rozgniatamy. Do rozgniecionych dodajemy cebulę z masłem oraz ser i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Farsz studzimy.
  2. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy mięciutkie ciasto.
  3. Lepienie: Na stolnicy wałkujemy ciasto, następnie za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy nakładamy porcje farszu i zlepiamy formując pierogi.
  4. Gotowanie i podanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia. Następnie odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy do zrumienienia na maśle. Pierogi podajemy polane cebulką z masłem.

Pyszne pierogi ruskie gotowe.

Smacznego

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy