Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Pierogi z ziemniakami i cebulą

print Drukuj
Pierogi z ziemniakami i cebulą

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.3

3 oceny

Przepis na ruskie pierogi. Takie pierogi to idealna propozycja na bezmięsny obiad. Obowiązkowo z dużą ilością zrumienionej cebulki. Z tego przepisu wychodzi około 40 pierogów. Pycha :)

składniki
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • około 1 szklanka ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 1 cebula
  • 4 duże ziemniaki
  • 200 g twarogu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki masła
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki masła
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na pierogi ruskie czyli pierogi z serem i ziemniakami :)

  1. Najpierw robimy farsz: Cebulę obieramy i kroimy, następnie smażymy na maśle do zrumienienia. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugotowane odcedzamy. Następnie dokładnie rozgniatamy. Do rozgniecionych dodajemy cebulę z masłem oraz ser i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Farsz studzimy.
  2. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy mięciutkie ciasto.
  3. Lepienie: Na stolnicy wałkujemy ciasto, następnie za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy nakładamy porcje farszu i zlepiamy formując pierogi.
  4. Gotowanie i podanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia. Następnie odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy do zrumienienia na maśle. Pierogi podajemy polane cebulką z masłem.

Pyszne pierogi ruskie gotowe.

Smacznego

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!