Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Pierogi z jagodami mojej Babci

print Drukuj
Pierogi z jagodami mojej Babci

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
2.9

29 ocen

Pierogi z jagodami kojarzą mi się tylko z moją Babcią, robiła wspaniałe pierogi z jagodami. Własnoręcznie zbierane jagody, a potem pyszne, ciepłe jeszcze pierogi z jagodami polane śmietaną. Ach, aż ślinka cieknie.

składniki
  • 50 dkg jagód
  • trzy łyżki masła
  • trzy szklanki mąki
  • trochę więcej niż pół szklanki wrzątku
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru pudru
  • jogurt grecki do polania pierogów
sposób przygotowania

Pierogi z jagodami według mojej Babci:

  1. Najpierw robimy ciasto - do maki dodajemy sól, rozpuszczone masło i mieszając łyżką dodajemy gorącej wody. Zagniatamy do powstania elastycznego ciasta.
  2. Ciasto zawijamy w ścierkę i odstawiamy na pół godziny.
  3. W tym czasie przygotowujemy nadzienie z jagód, w końcu to mają być pierogi z jagodami :) Płuczemy jagody, odsączamy i mieszamy z cukrem pudrem.
  4. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto i wykrajamy szklanką kółka. Do środka nakładamy łyżką jagody, składamy kółko na pół i zlepiamy.
  5. Nastawiamy wodę w garnku i lekko solimy - gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy nasze pierogi z jagodami. Czekamy aż wypłyną na powierzchnię, potem jeszcze chwilę je gotujemy.
  6. Pierogi z jagodami podajemy polane śmietaną lub, jak w moim przypadku, wolę mniej kaloryczny jogurt grecki.

Pyszne pierogi z jagodami gotowe - smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!