Pierogi z kapustą i grzybami
Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami
Dla osób na "diecie" okres świąt jest przeważnie sporym wyzwaniem - zazwyczaj muszą się obejść smakiem na widok ulubionych tradycyjnych dań takich jak pierogi z kapustą i grzybami.... Nie tym razem, ponieważ tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami można również przygotować w wersji bezglutenowej! Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami są bardzo smaczne i na pewno innym członkom rodzinnej wieczerzy nie wyrządzą szkody :)
Pierogi z kapustą, grzybami i suszoną śliwką
Pierogi z kapustą i grzybami to nuda w kuchni? Niekoniecznie. Spróbuj przyrządzić pierogi z kapustą i grzybami i suszoną śliwką, a zmienisz zdanie. Pierogi z kwaskowatą kapustą i grzybami z dodatkiem słodkawej suszonej śliwki to przebój w mojej kuchni!
Pierogi z kapusta i grzybami z patelni
Pierogi z kapustą i grzybami mają swoich zwolenników, do których ja zdecydowanie należę. Dzisiaj proponuję pierogi z kapustą i grzybami z patelni. Moje pierogi smażone na głębokim tłuszczu są bardzo smaczne.
Pierogi z kapustą i grzybami mojej babci
Pierogi z kapustą i grzybami to danie, na które mam zawsze ochotę na początku jesieni. Bo takie chrupiące, syte i bardzo smaczne pierogi z nadzieniem kapuścianym to danie, które przyrządzała mi babcia. Do tej pory pamiętam, że kiedy półmisek pełen pierogów z kapustą i grzybami doprawionych cebulką z patelni lądował na stole, nie trzeba było nikogo wołać na obiad!
Bogracz
Bogracz - przepis na bogracz według Roberta Makłowicza, z jego książki "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier". Bogracz to typowa potrawa węgierska. W rzeczywistości bogracz to nazwa kociołka, ale w Polsce przyjęło się określać nazwą “bogracz” zupę gulaszową.
Pascha wielkanocna
Pascha wielkanocna to deser, bez którego żadna Wielkanoc się nie obejdzie. Nie ma co się dziwić, jak ktoś z kresów, to przepis na paschę wielkanocną ma wdrukowany w geny :) Pascha wielkanocna mojej Mamy jest pyszna, ser rozpływa się w ustach. Po prostu pascha wielkanocna mojej Mamy jest wyjątkowa i mogę ją z czystym sumieniem polecić każdemu. Ostatnio zauważyłam, że podobny przepis na stronie Lidla promują :)
Mazurek czekoladowy
Mazurek czekoladowy to jedno z najbardziej popularnych ciast kuchni polskiej podawanych podczas Świąt Wielkanocnych. Mazurek może być przygotowany na bazie różnych ciast. Nasz mazurek czekoladowy jest na kruchym cieście. Kruche ciasto i czekolada - to jest to! - wspaniały mazurek czekoladowy.
Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to jedna z moich ulubionych potraw. Robię ją bardzo często, także dlatego że pieczarki są powszechnie dostępne cały rok. Gorąca zupa pieczarkowa jest rozgrzewająca i niezwykle sycąca. Poznajcie mój przepis na zupę pieczarkową! :)
Sałatka z tuńczykiem
Pyszna sałatka z tuńczykiem. Łatwa i szybka w przygotowaniu, wystarczy tylko połączyć składniki z puszki i w kilka minut otrzymujemy danie, które niejednego zachwyci. Sałatka z tuńczykiem wyśmienicie smakuje z pieczywem razowym.
Placki z cukinii
Kiedy jest sezon na cukinię, gości ona w mojej kuchni bardzo często. Dzisiaj przyrządziłam placki z cukinii. Jutro znowu kupię cukinię, bo placki z cukinii według tego przepisu to potrawa szybka i smaczna. Co więcej, placki z cukinii są pożywne, a jednocześnie niskokaloryczne!
Hummus
Na sam widok różowego hummusu z pieczonym burakiem niejednemu może pociec ślinka. Piękny, smakowity kolor hummusu z pieczonym burakiem jest jego niewątpliwym atutem, natomiast połączenie buraka i ciecierzycy dostarcza również solidnej dawki żelaza! Hummus z pieczonym burakiem szczególnie polecam osobom cierpiącym na anemię.
Keks
W święta kalorii nie liczymy! Jednak przygotowując potrawy na wigilijny stół warto zastanowić się w jaki sposób ustrzec się przed dodatkowymi kilogramami (no chociaż trochę) – przecież sylwester i karnawał tuż tuż!!! Dietetyczne wersje tradycyjnych polskich dań takich jak keks są zdecydowanie dobrą strategią. Wpisujący się w zasady zdrowego odżywiania – keks pełnoziarnisty można przygotować w bardziej (bez polewy, tym samym minus 600kcal) i mniej (z polewą) dietetycznej odsłonie – którą wersję wybieracie?
Koreczki śledziowe
Śledzie w śmietanie, w oleju, ale nie zapominajmy o świątecznej klasyce czyli o rolmopsach. Rolmopsy najczęściej kupujemy gotowe. Szkoda, że nie zdajemy sobie często sprawy, że własnoręczne przygotowanie rolmopsów, z wybranymi przez siebie dodatkami jest bardzo szybkie, dużo tańsze, a takie rolmopsy są zdecydowanie zdrowsze! Polecam na wigilijny stół i nie tylko... :)
Pączki
Jeden pełnoziarnisty pieczony pączek to 174 kcal; zawiera niecałą łyżeczkę tłuszczu i aż 4 gram błonnika pokarmowego. Dla porównania tradycyjne pączki zawierają ponad 300 kcal, 3 razy więcej tłuszczu i 2 razy więcej cukru.... Bardziej po ludzku oznacza to tyle, że takiego pełnoziarnistego pieczonego pączka bez wyrzutów sumienia można spałaszować w tłusty czwartek. I już nigdy więcej nikt nie będzie się nad Tobą litował tego dnia!
Pierogi z kiszona kapustą i kaszą
Takie pierogi są niezwykle pyszne i syte.Połączenie kapusty kiszonej i kaszy jaglanej to bardzo dobry pomysł.I kapusta i kasza jaglana są bardzo zdrowe,więc warto po nie sięgać,zwłaszcza w okresie zimowym.
Rogaliki
Sprawdzony przepis na rogaliki. Chrupiące, rozpływające się w ustach. Domowe rogaliki to doskonały deser dla dzieci i dorosłych.
Pasta z kaszy
Ta pasta jest bardzo pyszna i bardzo zdrowa, pożywna i tania w przygotowaniu. Polecam do świeżego pieczywa. Na śniadanie lub kolację.
roladki schabowe
Sprawdzony przepis na roladki ze schabu to smaczna propozycja na niedzielny obiad, roladki z gorgonzolą i sałatą. Roladki schabowe zawsze pysznei smakują.
warzywa zapiekane
Przepyszne warzywa w pomidorowym sosie z jajkiem sadzonym, rewelacja na ciepły posiłek. U mnie rodzina zajada się duszonymi warzywami na podwieczorek.
Jak zrobić bruschettę
Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić quiche lorraine
Oto przepis na quiche lorraine, pyszne francuskie danie, ktore można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. A zatem jak zrobić quiche lorraine.
Jak zrobić placuszki z bananem
Jak zrobić placuszki z bananem? Bardzo prosto, oto sprawdzony przepis na bananowe placuszki. Szybko i prosto - recepta na udane danie. Proste, bananowe placuszki czekają na Ciebie :)
Zupa cebulowa
Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :)