Pierogi wigilijne
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
4 Ocen
Ilość porcji: 5
Wigilijne pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi prawdziwkami .
Składniki:
ciasto:
mąka 2 szklanki
woda letnia
sól
farsz:
kapusta kiszona 1 kg
prawdziwki suszone 40 gram
olej
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
ciasto:
na stolnicę wsypać mąkę oraz 1 łyżeczkę płaską soli, dolewać wodę tak aby móc zagnieść ciasto,wyrobić na gładką i elastyczną masę
farsz sporządzić dzień wcześniej:
kapustę poszatkować ,grzyby namoczyć dzień wcześniej
do garnka przełożyć kapustę dodać pokrojone w kosteczkę grzyby ,wlać wodę oraz 2 łyżki oleju i gotować aż kapusta zrobi się miękka ,następnie doprawić solą i pieprzem
Lepienie pierogów :
ciasto cienko rozwałkować , wycinać krążki ciasta za pomocą szklanki, nakładać na każdy krążek farsz ,zlepiać
wodę zagotować z solą ,wrzucać pierogi gotować od wypłynięcia 2 minuty ,po ugotowaniu podsmażyć na oleju.
Autor: joanna1974
Polecamy również
Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami
Dla osób na "diecie" okres świąt jest przeważnie sporym wyzwaniem - zazwyczaj muszą się obejść smakiem na widok u...Pierogi wigilijne
Wigilijne pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi prawdziwkami .Pierogi z kapusta i grzybami z patelni
Pierogi z kapustą i grzybami mają swoich zwolenników, do których ja zdecydowanie należę. Dzisiaj proponuję...Pierogi z kapustą, grzybami i suszoną śliwką
Pierogi z kapustą i grzybami to nuda w kuchni? Niekoniecznie. Spróbuj przyrządzić pierogi z kapustą i grzybami i...Pierogi z kapustą i grzybami mojej babci
Pierogi z kapustą i grzybami to danie, na które mam zawsze ochotę na początku jesieni. Bo takie chrupiące, syte i...Zobacz więcej przepisów na: