Pierogi wigilijne

Pierogi wigilijne

Ocena:

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Wigilijne pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi prawdziwkami .

Składniki:

ciasto:

mąka 2 szklanki

woda letnia

sól

farsz:

kapusta kiszona 1 kg

prawdziwki suszone 40 gram

olej

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

ciasto:

na stolnicę wsypać mąkę oraz 1 łyżeczkę płaską soli, dolewać wodę tak aby móc zagnieść ciasto,wyrobić na gładką i elastyczną masę

farsz sporządzić dzień wcześniej:

kapustę poszatkować ,grzyby namoczyć dzień wcześniej

do garnka przełożyć kapustę dodać pokrojone w kosteczkę grzyby ,wlać wodę oraz 2 łyżki oleju i gotować aż kapusta zrobi się miękka ,następnie doprawić solą i pieprzem

Lepienie pierogów :

ciasto cienko rozwałkować , wycinać krążki ciasta za pomocą szklanki, nakładać na każdy krążek farsz ,zlepiać

wodę zagotować z solą ,wrzucać pierogi gotować od wypłynięcia 2 minuty ,po ugotowaniu podsmażyć na oleju.

 

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy