Pierogi z kapustą, grzybami i suszoną śliwką

Pierogi z kapustą, grzybami i suszoną śliwką

Ocena: ★

14 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Pierogi z kapustą i grzybami to nuda w kuchni? Niekoniecznie. Spróbuj przyrządzić pierogi z kapustą i grzybami i suszoną śliwką, a zmienisz zdanie. Pierogi z kwaskowatą kapustą i grzybami z dodatkiem słodkawej suszonej śliwki to przebój w mojej kuchni!

Składniki:

Ciasto:

  • mąka - 1 kg
  • bardzo gorąca woda - 500 ml
  • żółtka jajka - 3
  • stopione masło - 3 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka

Farsz:

  • kapusta kiszona - 1 kg
  • suszone grzyby - 50 g
  • suszone śliwki - 8 szt.
  • cebula - 2 szt.
  • olej - 2 łyżki
  • pieprz (do smaku)
  • sól
  • majeranek - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • liście laurowe - 2
  • ziela angielskie

Sposób przygotowania:

A oto mój sekretny przepis na pierogi z kapustą i grzybami i suszoną śliwką:

  1. Grzyby moczę na noc, rano gotuję je do miękkości, odciskam i drobno kroję.
  2. Kapustę przepłukuję, kroję drobno i zalewam wodą.
  3. Dodaję suszone śliwki, liść i ziele i gotuję to do miękkości.
  4. Odcedzam, odciskam i wyjmuję ziele i liść, a dodaję pokrojone grzyby.
  5. Na oleju przyrumieniam pokrojoną w kostkę cebulę, a pod koniec duszenia dodaję  łyżeczkę cukru i przesmażam.
  6. Dodaję to do kapusty z grzybami i śliwką.
  7. Farsz przyprawiam na pieprzem, solą, majerankiem i odstawiam na około godzinę do przegryzienia.
  8. Wszystkie składniki ciasta zagniatam i dzielę ciasto na porcje, które wałkuję  bardzo cienko.
  9. Dużą szklanką wykrawam koła, nakładam do nich farszu i zlepiam brzegi.
  10. W dużym garnku z wodą z solą i łyżką oleju gotuję pierogi do miękkości.

 


Najbardziej lubię pierogi z kapustą i grzybami i suszoną śliwką podsmażone na maśle na rumiano z każdej strony. Smacznego!

Autor: Mika

Polecamy nasze przepisy