Polecamy dzisiaj:

Bigos z młodej kapusty

Pierogi z kapustą i grzybami mojej babci

print Drukuj
Pierogi z kapustą i grzybami mojej babci

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
3.3

25 ocen

Pierogi z kapustą i grzybami to danie, na które mam zawsze ochotę na początku jesieni. Bo takie chrupiące, syte i bardzo smaczne pierogi z nadzieniem kapuścianym to danie, które przyrządzała mi babcia. Do tej pory pamiętam, że kiedy półmisek pełen pierogów z kapustą i grzybami doprawionych cebulką z patelni lądował na stole, nie trzeba było nikogo wołać na obiad!

składniki

 Farsz

  • kapusta kwaszona - ok 1 kg
  • grzyby suszone - 15 dag
  • cebula - 3 szt.
  • masło - 1 kostka (250 dag)
  • pieprz
  • sól

 Ciasto

  • mąka - 1 kg
  • jajko - 1 szt.
  • ciepła woda - 1-2 szklanki

 

 

 

sposób przygotowania

A oto przepis na pierogi z kapustą i grzybami z przepisu mojej babci.

  1. Moczone przez noc grzyby, obgotowujemy przez ok. 5-10 minut w wodzie (w której się moczyły).
  2. Odcedzamy je i odciskamy na sitku.
  3. Wywarem z grzybów zalewamy kapustę i gotujemy ją aż będzie miękka.
  4. Odcedzamy i studzimy. 
  5. Rozpuszczamy ½ kostki masła i rzucamy na nie 2 posiekane cebule i dusimy je nie dopuszczając na zarumienia. 
  6. Ostatnią posiekaną cebulę przyrumieniamy na łyżce masła na rumiano. Tym polejemy na koniec nasze danie! 
  7. W maszynce do mięsa mielimy odciśnięte grzyby i cebulę i dodajemy do tego kapustę o pozostałe masło.  
  8. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi

  1. Wyrabiamy mąkę z jajkiem i odrobiną ciepłej wody, aż do uzyskania jego elastyczności.
  2. Rozwałkowujemy dobrze ciasto i wycinamy szklanką lub filiżanką kółka.
  3. Do wyciętego kółka nakładamy farsz i sklejamy pieroga.  
  4. Pierogi rzucamy na wrzątek. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je przez chwilę i wyjmujemy łyżką cedzakową, żeby się nie rozgotowały.   
  5. Odsączone pierogi z kapustą i grzybami  wyjmujemy na półmisek. 

Posypujemy je zarumienioną na oleju cebulkę i pierogi z kapustą i grzybami są gotowe!

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!