Pierogi z kaszą jaglaną i cielęciną

Pierogi z kaszą jaglaną i cielęciną

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Sprawdzony przepis na pierogi z kaszą jaglaną. Delikatne pierożki z farszem z chudego cielęcego mięsa z dodatkiem kaszy jaglanej. 

Składniki:

  • ciasto :
  • mąka 2 szklanki 
  • woda letnia
  • sól 1 łyżeczka 
  • oliwa 1 łyżka
  • farsz: 
  • cielęcina 1/2 kg
  • kasza jaglana 100 gram 
  • cebula 1 duża 
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku 
  • tymianek łyżeczka 
  • masło klarowane 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na pierogi z kaszą  jaglaną w kilka kroków:

  1. najpierw robimy ciasto i tak: mąkę musimy przesiać na stolnicę, dodać sól, oliwę i tyle letniej wody aby zagnieść ciasto. Wyrabiamy aby było elastyczne i gładkie, a następnie trzeba je przykryć ściereczką na 30 minut.
  2. teraz pora na farsz: cielęcinę trzeba pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, cebulę pokroić w piórka i dodać do mięsa, wszystko  podsmażyć i odstawić do wystygnięcia.
  3. kaszę musimy ugotować i schłodzić.
  4. następnie zimne mięso trzeba zmielić, dosypać kaszę, wymieszać, przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
  5. teraz ciasto trzeba cienko rozwałkować, następnie wyciąć krążki, które faszerować będziemy porcją mięsa, zlepiamy brzegi, wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, po wypłynięciu pozwalamy im się gotować około minuty - najlepiej sprawdzić na pierwszym, ile powinniśmy je gotowac.

Pyszne pierogi z kaszą jaglaną i cielęciną podajemy ze skwarkami.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy