Pierogi z kiszona kapustą i kaszą
Smażone pierogi
Pierogi niekoniecznie muszą być gotowane, możemy je usmażyć. Usmażone pierogi są bardzo chrupiące. Polecam na obiad.
Pierogi z kiszoną kapustą i kaszą jaglaną.
Takie pierogi są niezwykle pyszne i syte.Połączenie kapusty kiszonej i kaszy jaglanej to bardzo dobry pomysł.I kapusta i kasza jaglana są bardzo zdrowe,więc warto po nie sięgać,zwłaszcza w okresie zimowym.
Kluski śląskie
Nie ma chyba osoby, która usłyszawszy „kluski śląskie” nie poczułaby natychmiastowego uczucia głodu. Kluski śląskie to tradycja kuchni polskiej. Smaczne i niezwykle proste i tanie w przyrządzeniu. Z sosem smakują naprawdę dobrze.
Pieczona karkówka
Karkówka pieczona w winie smakuje naprawdę wyśmienicie. Przekonałem się o tym kilka lat temu, gdy na stole podczas przyjęcia pojawiła się właśnie pieczona karkówka. Od tamtej pory serwują ją regularnie we własnym domu. Poznajcie mój sprawdzony przepis.
Żurek
Czymże byłby żurek, gdyby nie zakwas na jakim jest przygotowywany? Dzięki niemu i kwaśnej śmietanie, którą jest zaprawiany, żurek pobudza nasze kubki smakowe i jest niemal boski. A na Święta pasuje jak ulał, bo jak to Wielkanoc bez żurka? Przepis na żurek staropolski.
Leczo
Dzisiaj przepis na leczo, bo w marketach mamy do wyboru całe mnóstwo jarzyn. Cieszą oko i podniebienie, dlatego postanowiłem przygotować leczo. Odrobina kiełbasy połączona z jarzynami i przecierem pomidorowym - takie jest leczo. Polecam przepis na leczo.
Gołąbki
Mamy teraz całe mnóstwo młodej kapusty, więc nadszedł czas na gołąbki. Niektórzy twierdzą, że najlepsze gołąbki są ze starej kapusty. Ja najlepiej lubię gołąbki z młodej kapusty. Są mięciutkie i smaczniejsze. Polecam.
Kluski leniwe
Kluski leniwe - nazywane często pierogi leniwe, choć nie wiem czemu, są bardzo popularne w polskiej kuchni. W zasadzie przepis na kluski leniwe jest bardzo prosty, a im prostszy tym smaczniejszy. Wystarczy poprzedniego dnia ugotować za dużo ziemniaków i następnego dnia kluski leniwe przygotowane w domu znikną z talerza niemal błyskawicznie. To pierwszy z moich 3 przepisów na leniwe.
Placki z cukinii
Kiedy jest sezon na cukinię, gości ona w mojej kuchni bardzo często. Dzisiaj przyrządziłam placki z cukinii. Jutro znowu kupię cukinię, bo placki z cukinii według tego przepisu to potrawa szybka i smaczna. Co więcej, placki z cukinii są pożywne, a jednocześnie niskokaloryczne!
Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński to taka potrawa, która z powodzeniem może zastąpić cały obiad. U mnie w domu je się barszcz ukraiński zabielany, czyli z dodatkiem śmietany. Oczywiście ilość śmietany dodanej do barszczu ukraińskiego zależy od upodobań, ale dla mnie to właśnie taki barszcz ukraiński jest najlepszy. Może dlatego, że jest jednym z moich smaków dzieciństwa!
Krem z brokułów
Krem z brokułów to już klasyk! Przez wiele restauracji danie to jest serwowane z dodatkiem prażonych migdałów, natomiast polecam Wam wypróbować przepis na krem z brokułów z sezamem. Krem z brokułów z sezamem uwielbiam przede wszystkim z powodu chrupiących ziarenek sezamu oraz jego kremowej konsystencji. Koniecznie wypróbujcie przepis na krem z brokułów z sezamem w swojej kuchni.
Domowe kostki rosołowe
Grzybowa pasta bulionowa wykonana na bazie suszonych borowików, świeżych ziół i warzyw jest na pewno zdrowszą alternatywą popularnych buliontek i kostek rosołowych dostępnych w sklepach. Dodatkowym plusem grzybowej pasty rosołowej jest użycie soli morskiej, która w porównaniu ze zwykłą solą zawiera mniej sodu i ma bardziej słony smak dzięki czemu możemy jej zastosować mniej!
Sałatka z kurczakiem
Najbardziej znaną i lubianą sałatką z kurczakiem jest sałatka Cezar. W tej wersji sałatki z kurczakiem, główną rolę odgrywa sałata rzymska; chociaż przez długi czas była zapomniana, obecnie co raz częściej po nią sięgamy.... Jako dietetyka bardzo mnie to cieszy, ponieważ podstawą zdrowego odżywiania jest urozmaicenie!!!! Taka Sałatka z grillowanym kurczakiem może stanowić syty zamiennik niejednego obiadu. Polecam!
Kotlety z jajek
Chrupiące kotlety z jajek, które dobrze smakują z dodatkiem surówek i są doskonałe dla dzieci. Przepis na kotlety z jajek polecam nie tylko dla mam :) Przepis łatwy, więc do dzieła!
Kapuśniaczki
Przepis na kapuśniaczki, które wspaniale smakują z czerwonym barszczem. Domowe kapuśniaczki zawsze smakują, więc polecam przepis na domowe kapuśniaczki do barszczu.
Prowansalski placek
Zaletą tego placka jest to, że ciasto nie musi wyrastać. Smakuje na gorąco jak i na zimno. Przygotowujemy i od razu pieczemy. Zioła prowansalskie i papryka nadają mu pysznego smaku i zapachu. Polecam przepis na placek prowansalski.
Wytrawna tarta
Wytrawna tarta to wspaniała propozycja na bezmięsny i syty obiad. W tej tarcie wszystko smakowo do siebie pasuje. Przygotowując tartę musimy pamiętać, że farszu nie solimy ponieważ ser feta jest bardzo słony.
Naleśniki z jagodami
Przepis na naleśniki z jagodami - pyszne bezglutenowe naleśniki o pięknym żółtym kolorze z pysznymi jagódkami. Takie nalesniki będą smakowały każdemu.
Zupa cebulowa
Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :)
Przepis na ciasto marchewkowe
Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Dwa sposoby na sernik z bezą
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Przepis na tiramisu czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)