Pierogi z truskawkami.

Pierogi z truskawkami.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Pierogi z truskawkami obowiązkowo muszą być zrobione co najmniej raz w sezonie truskawkowym. Uważam, że najbardziej smakują polane stopionym masłem i posypane cukrem. Polecam na podwieczorek lub nawet na lekki obiad. Polecam.

Składniki:

Ciasto:

2 sklanki mąki pszennej

niepełna szklanka ciepłej wody

pół łyżeczki soli

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

sól do gotowania

masło do polania

cukier do posypania

około 20 truskawek

Sposób przygotowania:

1. Wykonać ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę ciepłą zagnieść ciasto.

2. Truskawki umyć, dokładnie osuszyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze części.

3. Ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy, za pomocą szklanki wykrawać krążki, na każdy nakładać truskawki i zlepiać dokładnie formując pierogi.

4. Nastepnie gotować je w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Dokładnie odcedzić.

5. Masło stopić.

6. Na talerze nakładać porcje pierogów, polewać stopionym masłem, posypywać cukrem według uznania. Podawać gorące.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy