Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Pierogi z truskawkami.

print Drukuj
Pierogi z truskawkami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
0.0

0 ocen

Pierogi z truskawkami obowiązkowo muszą być zrobione co najmniej raz w sezonie truskawkowym. Uważam, że najbardziej smakują polane stopionym masłem i posypane cukrem. Polecam na podwieczorek lub nawet na lekki obiad. Polecam.

składniki

Ciasto:

2 sklanki mąki pszennej

niepełna szklanka ciepłej wody

pół łyżeczki soli

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

sól do gotowania

masło do polania

cukier do posypania

około 20 truskawek

sposób przygotowania

1. Wykonać ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę ciepłą zagnieść ciasto.

2. Truskawki umyć, dokładnie osuszyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze części.

3. Ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy, za pomocą szklanki wykrawać krążki, na każdy nakładać truskawki i zlepiać dokładnie formując pierogi.

4. Nastepnie gotować je w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Dokładnie odcedzić.

5. Masło stopić.

6. Na talerze nakładać porcje pierogów, polewać stopionym masłem, posypywać cukrem według uznania. Podawać gorące.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!