Pierogi z truskawkami obowiązkowo muszą być zrobione co najmniej raz w sezonie truskawkowym. Uważam, że najbardziej smakują polane stopionym masłem i posypane cukrem. Polecam na podwieczorek lub nawet na lekki obiad. Polecam.
Ciasto:
2 sklanki mąki pszennej
niepełna szklanka ciepłej wody
pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
sól do gotowania
masło do polania
cukier do posypania
około 20 truskawek
1. Wykonać ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę ciepłą zagnieść ciasto.
2. Truskawki umyć, dokładnie osuszyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze części.
3. Ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy, za pomocą szklanki wykrawać krążki, na każdy nakładać truskawki i zlepiać dokładnie formując pierogi.
4. Nastepnie gotować je w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Dokładnie odcedzić.
5. Masło stopić.
6. Na talerze nakładać porcje pierogów, polewać stopionym masłem, posypywać cukrem według uznania. Podawać gorące.
Sprawdzone pierogi z truskawkami
Pierogi z truskawkami (вареники с клубникой)
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu