Truskawkowe pierogi

Truskawkowe pierogi

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Przepis na pierogi z truskawkami - sezon truskawkowy mamy w pełni, więc postanowiłam przygotować na podwieczorek pierogi z  truskawkami

Składniki:

  • mąka 2 szklanki 
  • gorąca woda
  • sól szczypta 
  • żółtko jaja 1 sztuka 
  • truskawki świeże 1 szklanka 
  • laska wanilii 1/2 sztuki

Sposób przygotowania:

Przepis na  pierogi z truskawkami  na pyszny obiad:

  1. Najpierw laskę wanilii musimy przeciąć wzdłuż i za pomocą nożyka zeskrobać środek i zeskrobaną wanilię dodać do przesianej mąki, następnie wsypać sól, wymieszać wszystko drewnianą łyżką, potem dodać żółtko i dolać tyle gorącej wody aby zagnieść ciasto. 
  2. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
  3. Następnie ciasto dzielimy na części, które musimy teraz rozwałkować na cienkie placki.
  4. Teraz szklanką wycinamy krążki na które układamy po jednej truskawce i zlepiamy brzegi ciasta lepiąc pierogi.
  5. Pierogi wrzucamy partiami do wrzącej osolonej wody, a wyjmujemy 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.
  6. Pierogi z truskawkami  najlepiej podawać polane roztopionym masłem z kleksem kwaśnej śmietany, wtedy są palce lizać :)

Oto mój sprawdzony przepis na  pierogi z truskawkami :)

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy