Pierogi ze szpinakiem i serem feta.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta.

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Takie pierogi to miła odmiana od znanych każdemu ruskich, z miesem czy z kapustą. Są dość wyraziste smaku. Dodam też, że farszu nie musimy solić, ponieważ użyty ser feta jest dość słony. Z tego przepisu powinno nam wyjść około 40 pysznych pierogów. Przyprawę Tikka Masala można zastąpić ewentulanie inną posującą do szpinaku.

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

około 1 szklanka ciepłej wody

pół łyżeczki soli

 

Farsz:

25 dag mrożonego szpinaku rozdrobnionego

10 dag sera feta

3 ząbki czosnku

olej do smażenia

1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

biały pieprz mielony do smaku

przyprawa Tikka Masala

 

Dodatkowo:

2 łyżki masła

sól do gotowania

mąka pszenna do posypania stolnicy

1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

1. Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć na gęstym sicie z wody.

2. Ząbki czosnku obrać i drobniutko pokroić, na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek i chwilę przesmażyć, uważając, żeby za mocno go nie zrumienić.

3. Następnie wrzuć szpinak i całość dusić do miękkości czesto mieszając. Przyprawić pieprzem i przyprawą Tikka Masala. Wystudzić. Do zimnego szpinaku dać ser feta i pietruszkę, następnie dokładnie wymieszać.

4. Przygotować ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie na stolnicy posypanej mąką wałkować i wykrawać krążki. Na każdy krążek nałożyć farszu i zlepiać formując pierogi.

5. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, tak około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie pierogi odcedzić.

6. Masło roztopić na patelni.

7. Na talerze nakładać porcje pierogów i polewać masełkiem. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy