ciasto na pizzę:
- 240 ml wody
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- płaska łyżeczka soli
- 340 g mąki
- 1 opakowanie suchych drożdży
sos pomidorowy:
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- bazylia, oregano
- troszkę oliwy
farsz:
- 6 pieczarek
- kawałek sparzonego wrzątkiem brokuła
- pół czerwonej papryki
- kilka plasterków sera żółtego
- kilka plasterków boczku
- łyżeczka kaparów
1. Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Nie trzeba robić zaczynu.
2. Sos: wymieszać koncentrat pomidorowy, oliwę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Ciasto rozwałkować cienko w pożądany kształt na papierze do pieczenia. Posmarować wierzch ciasta sosem.
4. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Brokuła podzielić na małe różyczki. Paprykę umyć i pokroić w paski. Obłożyć ciasto składnikami farszu. Ja na wierzchu ułożyłam boczek, żeby nie zrumienić zbytnio sera.
5. Piec 15-20 min w piekarniku ustawionym na 180 stopni.
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.