Pizza na grubym cieście

Pizza na grubym cieście

Ocena: ★

62 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Kiedy robię pizzę domową przygotowuję ją na grubym cieście. Pizza na grubym cieście jest puszysta, pachnąca i naprawdę nie ma sobie równych! Oczywiście, kiedy zamawiam pizzę w restauracji, kosztuję również tę cienką, ale w domu, króluje pizza na grubym cieście!

Składniki:

  • mąka pszenna - 250 g
  • mąka ziemniaczana - 50 g
  • drożdże - 50 g
  • sól - szczypta
  • cukier - szczypta
  • ciepła woda - 1/2 szklanki
  • ciepłe mleko - 1/4 szklanki
  • oliwa - 3 łyżki

Sos:

  • przecier pomidorowy - 1 mały
  • oliwa - 4 łyżki
  • 2 łyżeczki zioła (bazylia, oregano, tymianek, papryka w proszku)
  • czosnek - 1 ząbek

Sposób przygotowania:

A oto pizza na grubym cieście w kilku krokach:

1. Drożdże rozkrusz w kubeczku, wlej wodę, mleko, dodaj szczyptę cukru, wymieszaj.

2. Do miski przesiej mąkę.

3. Do przesianej mąki wlej rozczyn drożdżowy, dodaj sól i oliwę.

4. Dokładnie wyrabiaj rękoma ciasto przez około 10 minut.  

5. Odstaw ciasto na 30 minut w cieple, z dala od przeciągów.

6. Wyrośnięte ciasto uformuj w dowolny kształt, rozłóż na blasze i nakłuj.

7. Przygotuj sos: przecier wymieszaj z oliwą i resztą składników i tym wysmaruj pizzę.

8. Na pizzy ułóż ulubione składniki, na koniec posypując resztką żółtego sera.

9. Pizzę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 30 minut.

Pizza na grubym cieście to przysmak, który możesz przygotowywać z różnymi składnikami. Możesz robić różne wariacje na ten temat, bo grube ciasto według tego przepisu na pewno się uda! Smacznego!

Autor: Andrzej

Polecamy nasze przepisy