Prosta z zarazem bardzo smaczna pizza. Boczniaki to bardzo smaczne grzyby, a połączenia ich z serem mozzarellą nadaje pizzy ciekawy smak. Polecam:)
Ciasto:
2 dag drożdży
5 łyżek oleju
półtorej szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
około 150 ml ciepłej wody
Farsz:
1 średnia cebula
25 dag boczniaków
przyprawa do pizzy
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Dodatkowo:
1 kulka mozzarelli ( około 12 dag )
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki
1. Ciasto: Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłej wodzie, wlać do mąki, wymieszać, ale nie zagniatać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodać sól i olej, następnie zagnieść ciasto. Ciasto ponownie przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Farsz: Grzyby oczyścić, umyć, dokładnie osuszyć i pokroić z obraną cebulą w paseczki. Następnie grzyby i cebulę udusić do miękkości na oleju. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do pizzy. Następnie farsz wystudzić.
3. Wyrośniete ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy, następnie przełożyć do blaszki posmarowanej cieniutko masłem o średnicy 25 cm.
4. Ciasto nakłuć widelcem i nałożyć równomiernie farsz.
5. Pizzę piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Ser mozzarella pokroić w plasterki i pod koniec pieczenia ułożyć na pizzy, piec aż się ser rozpuści.
7. Pizzę podawać udekorowaną ulubionym ketchupem. Smacznego.
Ciasto francuskie z kurczakiem
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu