Pizza z kalafiorem, pomidorem i mozzarellą.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 4
Zaletą tej pizzy jest to, że ciasto nie musi wyrastać. Robimy ciasto i od razu do blaszki. A pizza z warzywami jest pyszna i bardzo syta. Zrobiłam ją na obiad i wszystkim bardzo smakowała. Możemy podać ją udekorowaną ulubionym ketchupem.
Składniki:
Ciasto:
4 łyżki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
2 dag świeżych drożdży
1 mała płaska łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki śmietany 12 %
półtorej szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
Obłożenie pizzy:
1 duży twardy pomidor
pół małego kalafiora
1 kulka sera mozzarella ( około 12 dag )
2 łyżki koncentratu pomidorowego 30 %
sól do smaku
zioła prowansalskie według uznania
pomidory suszone i mielone ( może być słodka papryka )
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki
Sposób przygotowania:
1. Kalafior należy podzielić na różyczki, umyć i ugotować w osolonej wodzie, nie powinien się za bardzo rozpadać. Następnie dokładnie odcedzić i wystudzić.
2. Pomidor umyć i osuszyć, następnie pokroić w plasterki i osuszyć je na papierowym ręczniku z nadmiaru wody.
3. Ciasto: Drożdże należy rozetrzeć z ciepłym mlekiem i cukrem. Do mąki wbić jajko, dodać roztarte drożdże, sól, olej i śmietanę, następnie zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i przełożyć do blaszki o średnicy 23 cm posmarowanej masłem.
4. Następnie na ciasto rozsmarować koncentrat pomidorowy i oprószyć ziołami i pomidorami mielonymi, następnie ułożyć plasterki pomidora, na pomidora ułożyć różyczki kalafiora i znów oprószyć ziołami i mielonymi pomidorami.
5. Pizzę wstawić do piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia wyłożyć ser mozzarella pokrojony w plasterki i zapiekać kilka chwil, aż ser się rozpuści.
6. Gorącą pizzę pokroić i podawać. Smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również
Pizza z tuńczykiem.
Polecam pyszną pizzę na bardzo chrupiącym spodzie, posypaną dużą ilością aromatycznych ziół. Pizzę polecam przygo...Rodzinna pizza
Pizza na grubym cieście. Robimy ją sami od początku do końca. Jest troche pracochłonna ale pyszna.Pizza z kalafiorem, pomidorem i mozzarellą.
Zaletą tej pizzy jest to, że ciasto nie musi wyrastać. Robimy ciasto i od razu do blaszki. A pizza z warzywami jest pysz...Pizza z patelni
Pizza z patelni to najszybsza wersja pizzy, polecam warto wypróbować ją!Pizza z suszonymi pomidorami, kaparami i oliwkami.
Trochę urozmaicona pizza z pieczarkami. Wszystko do siebie pysznie pasuje. Polecam domowy przepis na pizzę na przekąskę,...Zobacz więcej przepisów na: