Pizza z kalafiorem, pomidorem i mozzarellą.

Pizza z kalafiorem, pomidorem i mozzarellą.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Zaletą tej pizzy jest to, że ciasto nie musi wyrastać. Robimy ciasto i od razu do blaszki. A pizza z warzywami jest pyszna i bardzo syta. Zrobiłam ją na obiad i wszystkim bardzo smakowała. Możemy podać ją udekorowaną ulubionym ketchupem.

Składniki:

Ciasto:

4 łyżki ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

2 dag świeżych drożdży

1 mała płaska łyżeczka soli

1 jajko

2 łyżki śmietany 12 %

półtorej szklanki mąki pszennej

2 łyżki oleju

 

Obłożenie pizzy:

1 duży twardy pomidor

pół małego kalafiora

1 kulka sera mozzarella ( około 12 dag )

2 łyżki koncentratu pomidorowego 30 %

sól do smaku

zioła prowansalskie według uznania

pomidory suszone i mielone ( może być słodka papryka )

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

masło do posmarowania blaszki

Sposób przygotowania:

1. Kalafior należy podzielić na różyczki, umyć i ugotować w osolonej wodzie, nie powinien się za bardzo rozpadać. Następnie dokładnie odcedzić i wystudzić.

2. Pomidor umyć i osuszyć, następnie pokroić w plasterki i osuszyć je na papierowym ręczniku z nadmiaru wody.

3. Ciasto: Drożdże należy rozetrzeć z ciepłym mlekiem i cukrem. Do mąki wbić jajko, dodać roztarte drożdże, sól, olej i śmietanę, następnie zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i przełożyć do blaszki o średnicy 23 cm posmarowanej masłem.

4. Następnie na ciasto rozsmarować koncentrat pomidorowy i oprószyć ziołami i pomidorami mielonymi, następnie ułożyć plasterki pomidora, na pomidora ułożyć różyczki kalafiora i znów oprószyć ziołami i mielonymi pomidorami.

5. Pizzę wstawić do piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia wyłożyć ser mozzarella pokrojony w plasterki i zapiekać kilka chwil, aż ser się rozpuści.

6. Gorącą pizzę pokroić i podawać. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy