Pizza z papryką, cebulą, pieczarkami i szynką.

Pizza z papryką, cebulą, pieczarkami i szynką.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Pizzę często przygotowuję na obiad, ponieważ jest bardzo syta. Tym razem przygotowałam pizzę na cieście półkrucho-drożdżowym z dużą ilością ulubionych dodatków. Polecam.

Składniki:

Ciasto:

4 dag drożdży

3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

5 dag masła lub margaryny

2 łyżki oleju

1 jajko

(ewentualnie ciepła woda)

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

Dodatkowo:

2 czerwone papryki

1 kg pieczarek

2 cebule

20 dag ulubionej szynki

30 dag sera żółtego

olej do smażenia

przyprawa do pizzy

sól i pieprz

dowolny ketchup

Sposób przygotowania:

1. Przygotować ciasto: Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść ciasto, w razie potrzeby dolać ciepłej wody, ja dolałam tak około 50 ml. Z ciasta uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Następnie ciasto wałkować i wyłożyć do blaszki posmarowanej masłem i lekko oprószonej mąką o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

2. Przygotować dodatki: Pieczarki obrać, opłukać i dokładnie osuszyć, pokroić i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wystudzić.

3. Cebule obrać i pokroić w cieniutkie krążki. Papryki umyć i osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

4. Przygotowane do pieczenia ciasto posmarować ketchupem, ułożyć na nim cebulę, paprykę i pieczarki. Oprószyć przyprawą do pizzy i piec około godziny w temperaturze 180 stopni.

5. Pod koniec pieczenia na pizzy ułożyć szynkę i posypać serem żółtym. Zapiekać aż ser się rozpuści. Podawać udekorowaną ulubionym ketchupem.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy