Pizzę często przygotowuję na obiad, ponieważ jest bardzo syta. Tym razem przygotowałam pizzę na cieście półkrucho-drożdżowym z dużą ilością ulubionych dodatków. Polecam.
Ciasto:
4 dag drożdży
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
5 dag masła lub margaryny
2 łyżki oleju
1 jajko
(ewentualnie ciepła woda)
mąka pszenna do posypania stolnicy
Dodatkowo:
2 czerwone papryki
1 kg pieczarek
2 cebule
20 dag ulubionej szynki
30 dag sera żółtego
olej do smażenia
przyprawa do pizzy
sól i pieprz
dowolny ketchup
1. Przygotować ciasto: Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść ciasto, w razie potrzeby dolać ciepłej wody, ja dolałam tak około 50 ml. Z ciasta uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Następnie ciasto wałkować i wyłożyć do blaszki posmarowanej masłem i lekko oprószonej mąką o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
2. Przygotować dodatki: Pieczarki obrać, opłukać i dokładnie osuszyć, pokroić i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wystudzić.
3. Cebule obrać i pokroić w cieniutkie krążki. Papryki umyć i osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
4. Przygotowane do pieczenia ciasto posmarować ketchupem, ułożyć na nim cebulę, paprykę i pieczarki. Oprószyć przyprawą do pizzy i piec około godziny w temperaturze 180 stopni.
5. Pod koniec pieczenia na pizzy ułożyć szynkę i posypać serem żółtym. Zapiekać aż ser się rozpuści. Podawać udekorowaną ulubionym ketchupem.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu