Pizza z pieczarkami, kabanosem i mozzarellą.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 4
Ta pizza jest bardzo syta. Z powodzeniem możecie przygotować ją na obiad. Pierwszy raz do pizzy dałam kabanosa i to był dobry pomysł. Wyszło bardzo smacznie. Polecam:)
Składniki:
Składniki na ciasto:
2 dag drożdży
półtorej szklanki mąki pszennej
około 150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
5 łyżek oleju
pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 cebula
25 dag pieczarek
5 łyżek konserwowej kukurydzy
12 dag sera mozzarella
10 dag kabanosów
dowolny ulubiony ketchup ( około 2-3 łyżki )
zioła prowansalskie według uznania
ulubione zioła według uznania
masło do posmarowania blaszki
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: W ciepłej wodzie rozmieszać drożdże i cukier, następnie wlać do mąki i mieszać razem widelcem, nie zagniatać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodać olej i sól, zagnieść ciasto. Ciasto ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
2. Obłożenie: Pieczarki i cebulę obrać i umyć, następnie dokładnie osuszyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki z cebulą i dusić do miękkości. Na koniec przyprawić je do smaku solą i pieprzem. Wystudzić.
3. Kabanosy pokroić na małe kawałki, a ser mozzarella w plasterki. Kukurydzę dokładnie osączyć z zalewy.
4. Przygotowanie do pieczenia: Blaszkę o średnicy 23 cm posmarować cieniutko masłem. Następnie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do blaszki. Ciasto posmarować ketchupem, ułożyć pieczarki, kukurydzę i kabanosy, posypać według uznania ziołami. Ja użyłam suszonych ziół w skład których wchodziły: suszone pomidory, czosnek i bazylia. Można użyć swoich ulubionych ziół.
5. Pieczenie i podanie: Tak przygotowaną pizzę piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Pod koniec pieczenia na pizzę ułożyć ser i zapiekać kilka chwil aż ser się rozpuści.
6. Gotową pizzę kroić, podawać i smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również
Pizza z boczkiem i rukolą
Przepis pizza - lubię eksperymentować, dlatego dziś proponuję przepis na pizzę z boczkiem i rukolą, pachnąca orega...Rodzinna pizza
Pizza na grubym cieście. Robimy ją sami od początku do końca. Jest troche pracochłonna ale pyszna.Pizza
Smaczna, domowa pizza z keczupem lub sosem czosnkowym! Polecam przepis na domową pizzę, bo pizza jest naprawdę pyszna.Pizza ze szpinakiem.
Pyszną pizzę ze szpinakiem można przygotować na obiad, ale z powodzeniem i na kolację. Pizza jest bardzo syta. Polecam.Pizza z patelni
Pizza z patelni to najszybsza wersja pizzy, polecam warto wypróbować ją!Zobacz więcej przepisów na: