Polecam pyszną pizzę na bardzo chrupiącym spodzie, posypaną dużą ilością aromatycznych ziół. Pizzę polecam przygotować na obiad lub kolację.
Ciasto:
2 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
półtorej szklanki mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
4 łyżki oliwy
pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
10 dag sera żółtego
1 puszka tuńczyka w oleju
oregano suszone
bazylia suszona
zioła prowansalskie
masło do posmarowania foremki
mąka do posypania stolnicy
1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier. Następnie wlewamy do mąki, mieszamy widelcem ( ale nie zagniatamy ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.
2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i oliwę, następnie zagniatamy gładkie ciasto na posypanej mąką stolnicy.
3. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.
4. Tuńczyka dokładnie odsączamy na gęstym sicie z zalewy.
5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o średnicy około 23-25 cm. Przekładamy do blaszki posmarowanej masłem, wykładamy na cieście tuńczyka i oprószamy suszonymi ziołami według uznania.
6. Pizzę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, przed końcem pieczenia pizzę posypujemy startym serem i zapiekamy, aż ser się rozpuści.
7. Podajemy gorącą zaraz po upieczeniu. Smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu