Pizza z tuńczykiem.

Pizza z tuńczykiem.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Polecam pyszną pizzę na bardzo chrupiącym spodzie, posypaną dużą ilością aromatycznych ziół. Pizzę polecam przygotować na obiad lub kolację.

Składniki:

Ciasto:

2 dag drożdży

1 łyżeczka cukru

półtorej szklanki mąki pszennej

150 ml ciepłej wody

4 łyżki oliwy

pół łyżeczki soli

 

Dodatkowo:

10 dag sera żółtego

1 puszka tuńczyka w oleju

oregano suszone

bazylia suszona

zioła prowansalskie

masło do posmarowania foremki

mąka do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier. Następnie wlewamy do mąki, mieszamy widelcem (  ale nie zagniatamy ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.

2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i oliwę, następnie zagniatamy gładkie ciasto na posypanej mąką stolnicy.

3. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.

4. Tuńczyka dokładnie odsączamy na gęstym sicie z zalewy.

5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o średnicy około 23-25 cm. Przekładamy do blaszki posmarowanej masłem, wykładamy na cieście tuńczyka i oprószamy suszonymi ziołami według uznania.

6. Pizzę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, przed końcem pieczenia pizzę posypujemy startym serem i zapiekamy, aż ser się rozpuści.

7. Podajemy gorącą zaraz po upieczeniu. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy