Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Chrupiące kości - przekąska z pizzy

print Drukuj
Chrupiące kości - przekąska z pizzy

Marta

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

2 oceny

Smaczna przekąska z pizzy: chrupiące kości. Coś co możemy zrobić z ciasta drożdżowego a wygląda dziwnie, śmiesznie i smakuje wybornie:)

składniki

na kości:

  • 380 g mąki pszennej
  • szklanka letniej wody
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

na sos:

  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól 
  • 1/2 łyżeczki oregano

dodatkowo:

  • 100 g cieniutko pokrojonego salami
  • 4 łyżki starego sera żółtego

do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
sposób przygotowania

Przepis na chrupiące kości - przekąskę z pizzy:

  1. Składniki na ciasto drożdżowe wrzucić do miski i zagnieść na gładkie ciasto. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Sos pomidorowy: Przecier pomidorowy wymieszać z oregano, cukrem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 2 części. Każdą z nich cienko rozwałkować i pociąć na 6 pasów, długości ok. 25-30 cm i szerokości 4-5 cm. Każdy pasek posmarować sosem pomidorowym, położyć salami pocięte w cienkie paseczki i posypać startym serem. Pasek zwinąć wzdłuż dłuższego boku, a końcówki zawiązać na supeł (tak przełożyć, by utworzyły główkę kości. końcówkę kości).
  4. Kości ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10-15 minut do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Żółtko rozmieszać z mlekiem i posmarować tym kości. Piec około 15 minut - do zrumienienia. Podawać z sosami jak do pizzy lub keczupem.

Chrupiące kości - przekąska z pizzy gotowa. Smacznego i dobrej zabawy!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!