Takie mini pizze to bardzo smaczna przekąska. Prosta i łatwa w wykonaniu, ponieważ ciasto nie musi wyrastać. Możemy je udekorować ketchupem i podać. Smakują na ciepło jak i na zimno.
Ciasto:
2 dag drożdży
półtorej szklanki mąki pszennej
2 łyżki ciepłego mleka
2 łyżki śmietany 12 %
1 jajko
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki
zioła prowansalskie według uznania
słodka papryka mielona według uznania
10 dag sera żółtego
1. Drożdże należy rozetrzeć z ciepłym mlekiem i cukrem.
2. Do mąki dodać wszystkie składniki i roztarte drożdże następnie zagnieść mięciutkie ciasto.
3. Ciasto wałkować na stolnicy posypanej mąką, następnie za pomocą szklanki około 9 cm średnicy wykrwać krążki. Krążki układać na posmarowanej masłem blaszce.
4. Krążki oprószyć papryką mieloną i ziołami według uznania, następnie piec do zrumienienia około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pod koniec pieczenia posypać nim mini pizze i zapiekać chwilę aż ser się rozpuści.
6. Gotowe i smacznego.
Chrupiące kości - przekąska z pizzy
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu