Mini pizze z tuńczykiem.

Mini pizze z tuńczykiem.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Moja rodzina uwielbia tuńczyka a takie mini pizze okazały się bardzo smaczne i bardzo szybko zniknęły z talerza. Smakują na ciepło i na zimno. Są idealne na przekąskę. Zapraszam.

Składniki:

Ciasto:

2 dag drożdży

półtorej szklanki mąki pszennej

2 łyżki ciepłego mleka

2 łyżki śmietany 12 %

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

2 łyżki oleju

 

Dodatkowe składniki:

masło do posmarowania blaszki

mąka pszenna do posypania stolnicy

1 puszka tuńczyka w oleju

10 dag sera żółtego

zioła prowansalskie według uznania

bazylia suszona według uznania



Sposób przygotowania:

1. Drożdże należy dokładnie rozetrzć z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie dodać do mąki razem z pozostałymi składnikami i zagnieść mięciutkie ciasto.

2. Tuńczyka należy dokładnie odsączyć z zalewy, najlepiej na gęstym sicie.

3. Następnie przygotowane ciasto wakować na stolnicy posypanje mąką i za pomocą szklanki o średnicy 9 cm wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać porcje tuńczyka i oprószać ziołami prowansalskimi i bazylią według uznania.

4. Tak przygotowane mini - pizze układać na blaszce posmarowanej cieniutko masłem i piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

5. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach i pod koniec pieczenia posypać nim pizze, następnie zapiekać chwilę, aż ser się rozpuści.

6. Podawać i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy