Ziemniaczane ciasto:
· 50 dag. ziemniaków
· 1 jajko całe
· Sól
Farsz gulaszowy:
· 50 dag. łopatki wieprzowej
· Trochę papryki konserwowej
· 1 puszka kukurydzy
· 50 dag. pieczarek
· 1 FIX – gulasz węgierski Knorr
· Sól
· olej
· Chili
Sposób wykonania - farsz
1. Robimy najpierw farsz.
2. Łopatkę obieramy z błonek ,kroimy w kostkę, solimy i przesmażamy na oleju.
3. Pieczarki kroimy w kostkę, solimy, obsmażamy, dokładamy do mięsa.
4. Paprykę kroimy w paseczki i wraz z kukurydzą również dodajemy do gulaszu.
5. Gdy mięso jest już dobre dodajemy FIX i odrobine chili w zależności od tego jaką ostrą lubicie potrawę.
Sposób wykonania- placek ziemniaczany
1. Obrane ziemniaki i ścieramy na tarce o małych oczkach.
2. Do ziemniaków dodajemy jajko, sól, mąkę.
3. Wszystkie składniki mieszamy razem.
4. Wykładamy łyżką na rozgrzany olej i smażymy placki ( ja wolę mniejsze ale można też jeden duży placek który później składamy na połowę).
Tradycyjny placek po węgiersku
Przepis na placek po węgiersku
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu