Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Przepis na placek po węgiersku

print Drukuj
Przepis na placek po węgiersku

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.4

7 ocen

Gdy zbliża się weekend, to oznacza, że znowu mam sporo czasu na pichcenie. Tym razem placek po węgiersku z pyszną, mięciutką wieprzowinką i papryką. Placek po węgiersku - ta wersja bardzo popularna i polecam ją na obiady bądź na wieczór ze znajomymi. Placek po węgiersku w tej wersji na pewno im się spodoba.

składniki
  • Placki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki stołowe mąki pszennej 
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • Gulasz:
  • 50dag wieprzowiny (od szynki)
  • 1 cebula
  • 2 papryki czerwone
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka mąki
  • olej
  • sól i pieprz
sposób przygotowania

Placek po węgiersku krok po kroku:

  1. Obrane i wypłukane ziemniaki ścieram na tarce, dodaję zmiksowaną w blenderze cebulę, następnie wbijam całe jajko, przyprawiam solą, pieprzem i dodaję mąkę.
  2. Wszystko dokładnie mieszam. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka (bo ziemniaki są wodniste) dodaję więcej mąki. Masa musi być gęstawa.
  3. Na patelnię wlewam olej i smażę duże placki (na całą patelnię). Gotowe odstawiam do wystygnięcia (poskładane na połówki na gorąco bo potem pękają).
  4. Na rozgrzany olej na patelni wrzucam pokrojone w kostkę mięso, cebulę i paprykę. Wszystko duszę pod przykryciem z dodatkiem soli, pieprzu i przypraw jakieś 40 minut.
  5. Następnie podlewam wodą i zaprawiam mąką, aby powstał zawiesisty sos.
  6. Do każdego placka wkładam mięso z cebulą i papryką, zamykam placek po węgiersku (składam na pół) i polewam sosem.

Pyszny placek po węgiersku gotowy.

Smacznego

Ocena:
3.4
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!