Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Ulubiony placek po węgiersku

print Drukuj
Ulubiony placek po węgiersku

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.9

8 ocen

Placek po węgiersku można przygotować na wiele sposobów. Każdy zapewne jest inny, ale pewnie tak samo dobry. Czasem wystarczy dodać nową przyprawę, jakiś nowy składnik i już powstaje niby to samo danie, aczkolwiek o innym smaku. Mój ulubiony przepis na placek po węgiersku nie jest skomplikowany. Polecam!

składniki
  • Składniki na nadzienie:
  • 0,5kg wołowiny miękkiej 
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 6 ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę (odciśniętych z nadmiaru kwasu)
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • olej
  • Składniki na placki:
  • 1kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz do smaku
  • Sos czosnkowy:
  • duża śmietana 18% 
  • rozgniecione w prasce 2 ząbki czosnku
sposób przygotowania

Placek po węgiersku:

  1. Ziemniaki ścieramy na tarce na drobnych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy: jajko, mąkę pszenną, ziemniaczaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe ciasto na placki nakładamy na rozgrzany na patelni olej chochlą i smażymy na rumiano na obie strony.
  2. Gotowe placki studzimy.
  3. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie do placków. Wołowinę kroimy w kostkę i dusimy na patelni pod przykryciem (nie solimy). Jak zacznie być delikatnie miękkawa (po 30 minutach) dodajemy wszystkie pozostałe składniki: cebulę, paprykę i ogórki.
  4. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i odrobiną sproszkowanego ziela angielskiego. Dusimy jeszcze jakieś 15 minut i gotowe.
  5. Każdy placek nadziewamy farszem i składamy na pół i przed podaniem zapiekamy w piekarniku nastawionym na termoobieg (będą chrupiące).
  6. Przed podaniem na stół polewamy placek po węgiersku sosem czosnkowym.

Placek po węgiersku pyszny i gotowy do jedzenia.

Smacznego

Ocena:
3.9
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!