1 margaryna
4 żółtka
60 dag mąki pszennej
25 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki śmietany
Jabłka:
90 dag jabłek
10 dag cukru
1 łyżka margaryny
Mak:
1 szkl maku
2 jajka
5 dag margaryny
10 dag cukier
Masa z galaretką:
1 galaretka pomarańczowa
1 szkl cukru
1 margaryna
Zróbmy najpierw jabłka obrane zetrzyjmy na tarce i usmażmy z cukrem i margaryną.
W tzm cyasie zróbmy mak sparzymy go i zmielmy. Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem. Dodajemy mak i ubitą pianę z białek.
Masę galaretkową robimy nasteujaco margarynę ucieramy z cukrem. Łączymy z tężejącą galaretką pomarańczową rozpuszczoną w 0,5 szkl wrzatku.
Składniki na ciasto zagniatamy ze soba i dzielimy je na 4 równe części. dajemy na dwie duze formy, na jeden placek kłądziemy mak i przykrywamy drugim ciastem, a na drugi jabłka i przykrywamy ciastem. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach.
Gotowe ciasto układamy tak: ciasto z makiem -masa z galaretką -ciasto z jabłkami -dekoracja np. polewą czekoladową
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu