Placki z jabłkami i śmietaną

Placki z jabłkami i śmietaną

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

U Babci zawsze można było zjeść pyszne placki z jabłkami, a często dodawała do nich śmietanę i wtedy placki z jabłkami smakowały naprawdę wybornie. Tak pamiętam dom babci - pachnący racuchami. Placki z jabłkami mojej Babci były wyśmienite . Ja najlepiej lubiłem, gdy placki z jabłkami były gorące prosto z patelni, a w miseczce była chłodna śmietana - niebo w gębie!

Składniki:

  • 0,5l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki dowolnej mąki pszennej
  • 6 jabłek winnych lub kwaśnych
  • połowa cytryny
  • olej 
  • śmietana 18%

Sposób przygotowania:

Placki z jabłkami są proste w przygotowaniu:

  1. Do mleka dodajemy jajka, cukier, mąkę i wszystko miksujemy na jednolitą masę (lejącą).
  2. Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.
  3. Na rozgrzany olej wlewamy dużą łyżką ciasto z jabłkami i smażymy na rumiano na obie strony.
  4. Gotowe placki z jabłkami studzimy i przy podawaniu polewamy sobie śmietaną.

Placki z jabłkami są wtedy naprawdę smaczne.

Smacznego życzę!

Autor: Leon

Polecamy nasze przepisy