Placki z jabłkami na szybko

Placki z jabłkami na szybko

Ocena: ★

9 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Każdy z nas najlepiej, jak mniemam, pamięta z dzieciństwa pachnące i chrupiące placki z jabłkami, często zwane racuchami. Szybka przekąska, jak placki z jabłkami, była wówczas bardzo ważna, bo każdy z nas spieszył się do kolegów na podwórko. Czy teraz placki z jabłkami robią taką samą furrorę? Nie sądzę, a szkoda bo placki z jabłkami są i pyszne i zdrowe.

Składniki:

  • 5 jabłek
  • 1 kefir naturalny w butelce
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 2 jajka
  • odrobina soli
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • olej
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Placki z jabłkami na szybko:

  1. Obrane jabłka kroimy na małe kawałki i kropimy odrobiną soku z cytryny, aby się nie przebarwiły.
  2. Wlewamy do wysokiego naczynia kefir, dodajemy zółtka jajek, cukier, sól, obie mąki i mieszamy mikserem na najwyższych obrotach.
  3. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie łączymy z ciastem. Teraz dokładamy pokrojone jabłka (bez soku) i delikatnie mieszamy łyżką.
  4. Ciasto na placki z jabłkami gotowe. Smażymy placki na rozgrzanym oleju i odsączamy je na ręcznikach papierowych.
  5. Jak wystygną, to nasze placki z jabłkami posypujemy cukrem pudrem.

I mamy pyszne placki z jabłkami na kolację czy jako przekąska.

Smacznego.

Autor: Wiktor

Polecamy nasze przepisy