Jak zrobić placki ziemniaczane

Jak zrobić placki ziemniaczane

Ocena:

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Nie ma jak smaczne placki ziemniaczane, gdy za oknem zimno. Przepis na placki ziemniaczane jest banalny, a więc pytanie, jak zrobić placki ziemniaczane jest po prostu retoryczne :) Niektórzy placki ziemniaczane lubią z cukrem, ja jednak preferuję z cebulą, wtedy można zjeść placki ziemniaczane jogurtem naturalnym czy śmietaną.

Składniki:

  • ziemniaki - 1,5 kg
  • cebula - 1 szt.
  • jajko - 1 szt.
  • mąka - 3 czubate łyżki
  • olej do smażenia - szklanka
  • pieprz
  • sól
  • gęsty jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

Przepis na placki ziemniaczane w kilka kroków:

  1. Obieram ziemniaki, myję je, a następnie ścieram na tarce.
  2. Kolejnym krokiem jest cebula: obieram ją, też ścieram na tarce i dodaję do ziemniaków.
  3. Do ziemniaków i cebuli dodaję mąkę, wbijam jajko, doprawiam pieprzem oraz solą i wszystko dokładnie mieszam na jednolite, niezbyt gęste wilgotne ciasto.
  4. Tip: żeby placki ziemniaczane były chrupiące, to zamiast mąki do startych ziemniaków można dodać płatki owsiane.
  5. Rozgrzewam dosyć mocno patelnię i łyżką nakładam na rozgrzany tłuszcz małe porcje masy. W miarę smażenia spłaszczam porcję łyżką i nadaję jej kształt, jaki lubię. Smażę placki ziemniaczane do zrumienienia z obu stron.

Przepyszne placki ziemniaczane najlepiej smakują na ciepło z gęstym jogurtem naturalnym.

Smacznego!

Autor: Lebrow

Polecamy nasze przepisy