Placki ziemniczane z sosem pieczarkowym.

Placki ziemniczane z sosem pieczarkowym.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Placki ziemniaczane zawsze są pyszne, a już podane z sosem...mniam:)

Składniki:

Ciasto na placki:

1 cebula

2 jajka

1 kg ziemniaków

2 łyżki śmietany 12 %

sól i pieprz do smaku

około 3-4 łyżki mąki pszennej

 

Sos:

2 łyżki masła

50 dag pieczarek

1 cebula

1 łyżka mąki pszennej

1 szklanka śmietany 12 %

1 szklanka bulionu warzywnego

posiekany koperek ( suszony, świeży lub mrożony )

sól i pieprz do smaku

 

Dodatkowo:

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Najpierw obieramy ziemniaki, myjemy i ścieramy je na tarce o drobnych oczkach, następnie odsączamy z wody ( najlepiej na gęstym sicie ). Cebulę obieramy i drobniutko kroimy.

2. Do startych ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy pokrojoną cebulę, mąkę pszenną, śmietanę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie dokładnie mieszamy.

3. Sos: Pieczarki obieramy i myjemy, następnie dobrze odsączamy z wody i kroimyw półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

4. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy pieczarki i cebulę, chwilę przesmażamy mieszając, następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości. Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamydo pieczarek i zagotowujemy, na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.

5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na rumiano, po kilka minut z każdej strony.

6. Następnie na talerze nakładamy porcje placków i sosu. Podajemy i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy