· 1 Polędwiczka wieprzowa
· Sól
· Pieprz
· Oregano
· Olej do smażenia
· brokuł
· 50 dag fasolki szparagowej
· ½ opakowania marchewki mini mrożonej
· 50 dag ziemniaków
· Przyprawa do ziemniaków
· 2 łyżki masła
· 2 łyżki mąki pszennej
· 2 szk. mleka
· Żółtko
· 15 dag sera żółtego
· Sól
· Pieprz
· Oregano
· Olej do smażenia
1. Kroimy mięso w plastry i lekko rozbijamy.
2. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, doprawiamy pieprzem, solą oraz oregano.
3. Obieramy ziemniaki, kroimy w plastry, gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo.
4. Po ugotowaniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy przyprawą i zapiekamy do chwili zarumienienia.
5. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie.
6. Upieczone ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego.
7. Na ziemniaki układamy mięso.
8. Na mięso ugotowane warzywa.
9. Masło rozpuszczamy w małym garnku.
10. Do masła dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy.
11. Wlewamy 1 ½ mleka a w pozostałej ½ szk. mleka roztrzepujemy jajko.
12. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach i wkładamy do garnka z mlekiem, gotujemy.
13. Doprawiamy gałką, pieprzem.
14. Wlewamy mleko z żółtkiem, chwilę gotujemy.
15. Sosem polewamy zapiekankę.
16. Zapiekamy 30 minut w 180˚C.
17. Zapiekanka gotowa. Smacznego.
Polędwiczki z zurawną i gruszkami
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu