Polędwiczki wieprzowe w żurawinie

Polędwiczki wieprzowe w żurawinie

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Jak pokazuje przepis na polędwiczki wieprzowe w żurawinie, wieprzowina nie musi być zakazanym produktem w zdrowej kuchni. Wystarczy przygotować ją w odpowiedni sposób by zwiększyła swoją wartość odżywczą. Mała ilość dodanego tłuszczu, cebulka, żurawina i dodatek ziół to dietetyczne plusy polędwiczek wieprzowych w żurawinie.

Składniki:

  • Polędwiczki wieprzowe (najlepiej chude) 400 g
  • Żurawina suszona 15 g
  • Czerwona cebula 200 g
  • Olej rzepakowy 30 g
  • Czosnek 4 ząbki
  • Tymianek (świeży) 1 łyżka
  • Pieprz czarny do smaku
  • Sól morska do smaku (odrobina)

Sposób przygotowania:

A oto jak krok po kroku przygotować polędwiczki wieprzowe w żurawinie

  1. Polędwiczki umyć pod bieżącą wodą i usunąć widoczny tłuszcz
  2. Następnie mięso pokroić w kostkę i doprawić: lekko posolić, posypać pieprzem - dokładnie wymieszać
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać zmiażdżony czosnek i mięso
  4. Po 2-3 minutach podlać niewielką ilością wody
  5. Dodać żurawinę, cebulę i czosnek i dusić, często mieszając, aż mięso będzie miękkie - w razie potrzeby podlać wodą
  6. Gotowe danie posypać listkami świeżego tymianku

Gotowe :)


Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy