Sałatka z buraczków marynowanych, pieczarek i jajek.

Sałatka z buraczków marynowanych, pieczarek i jajek.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Jest to bardzo smaczna sałatka. Podałam ją ze świeżym pieczywem, ulubioną wędliną i serem żółtym. Przygotowuje się ją bardzo szybko. Z powodzeniem możemy przygotować ją dla gości.

Składniki:

1 duży słoik pieczarek marynowanych w occie

2 słoiki marynowanych buraczków w occie ( tartych na tarce o dużych oczkach )

10 jajek

1 puszka groszku zielonego

1 puszka kukurydzy

majonez ( kilka łyżek )

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

Sposób przygotowania:

1. Jajka należy ugotować na twardo, następnie dokładnie wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić w kosteczkę.

2. Kukurydzę i groszek odsączyć dokładnie z zalewy.

3. Buraczki przełożyć na sito i dokładnie odcisnąć z zalewy. Buraczków w każdym słoiku miałam 38 dag. Buraczki mogą być całe, wtedy trzeba zetrzeć je na tarce o dużych oczkach.

4. Pieczarki wyjąć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarek w słoiku miałam 40 dag.

5. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać dokładnie z majonezem ( majonez użyć według uznania ) i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

6. Tak przygotowaną sałatkę należy odstawić na jakiś czas, żeby składniki ,, przegryzły się''. Po tym czasie podawać. Sałatkę można podać schłodzoną prosto z lodówki.

7. Smacznego.

# Tagi:

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy