Pascha wielkanocna to deser, bez którego żadna Wielkanoc się nie obejdzie. Nie ma co się dziwić, jak ktoś z kresów, to przepis na paschę wielkanocną ma wdrukowany w geny :) Pascha wielkanocna mojej Mamy jest pyszna, ser rozpływa się w ustach. Po prostu pascha wielkanocna mojej Mamy jest wyjątkowa i mogę ją z czystym sumieniem polecić każdemu. Ostatnio zauważyłam, że podobny przepis na stronie Lidla promują :)
Kiedy jest sezon na cukinię, gości ona w mojej kuchni bardzo często. Dzisiaj przyrządziłam placki z cukinii. Jutro znowu kupię cukinię, bo placki z cukinii według tego przepisu to potrawa szybka i smaczna. Co więcej, placki z cukinii są pożywne, a jednocześnie niskokaloryczne!
Śmiało można powiedzieć, że zielony koktajl ze szpinakiem i awokado to prawdziwa uczta dla ciała i duszy. Dzięki zielonemu koktajlowi ze szpinakiem i awokado uzupełnimy dietę w witaminy i składniki mineralne, ale także dostarczymy niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, które wzmacniają m.in. prace naszego układu odpornościowego oraz nerwowego.
Co raz częściej na półkach sklepowych pojawia się komosa ryżowa. Niewielu jednak z nas zna możliwości wykorzystania tego bardzo wartościowego zboża w naszej kuchni. Jedną z nich jest pyszna sałatka z quinoą z grillowanymi warzywami. Poza walorami smakowymi sałatka z quinoą i grillowanymi warzywami jest również doskonałym źródłem białka oraz mikroelementów, m.in. manganu, magnezu, wapnia, żelaza i miedzi.
Piernik to zaraz po makowcu najbardziej świąteczne ciasto - zazwyczaj pojawia się na naszych stołach właśnie w okolicach Świąt Bożego Narodzenia. Przepis na świąteczny piernik razowy powstał ponieważ chciałam, żeby mój piernik był zdrowszy! Świąteczny piernik razowy jest pełen zdrowych i odżywczych bakalii, które nadają piernikowi naturalnej zdrowej słodkości - pycha!
Lubicie zupy mleczne, a znudziła się Wam tradycyjna owsianka? W takim razie proponuje wyrwać się ze śniadaniowego schematu i przygotować równie pożywną i zdrową jaglanąowsiankę - jaglankę. Taka jaglanka dostarcza pełnowartościowego białka, węglowodanów, a równocześnie jest lekkostrawna i przede wszystkim smaczna! Jaglana owsianka - jaglanka - w sam raz na zdrowy początek dnia:)
Karpatka oprószona cukrem pudrem to piękny widok, niczym ten, który mamy za oknem.
Tradycyjnie robię ją z kremem budyniowym lub maślanym. Sok z cytryny nadaje mu jednak wyrazistości, aromat i zdecydowaną nutę. Taka mała zmiana zachwyca i jednocześnie zachęca do dalszego eksperymentowania z kremami.
Deser jest bardzo prosty i bardzo szybki w wykonaniu. Placuszki z malinami i serkiem to pyszne połączenie. Z tego przepisu usmażyłam 16 placuszków. Polecam na podwieczorek.
Trochę pracy jest przy wykonaniu tego warzywnego pasztetu, ale warto poświęcić czas i go zrobić. Dodam, że wychodzi go sporo. Smakuje na ciepło jak i na zimno. Jeżeli podamy go na gorąco z ulubioną surówką to z powodzeniem, może być na obiad. Polecam.
Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata.
Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto przepis na sernik na kruchym spodzie!