Kabanosy w cieście francuskim to swietna przekąska imprezowa.
1 opakowanie ciasta francuskiego 5 kabanosów 15 dag żółtego sera w plasterkach kilka łyżek ketchupu oregano lub ziola prowansalskie wykałaczki
Gotowe ciasto wyciagamy z lodowki, rozwijamy, kroimy na 12 - 16 prostokątów. Kabanosy (ja miałam dość długie kabanosy) kroimy na 3 części. Na każdy prostokąt nakładamy łyżeczkę (lub troszkę mniej) ketchupu, posypujemy oregano. Kabanosa zawijamy żółtym serem, rolujemy w ciasto, dokładnie łączymy końce ciasta. Na koncu ułożyć je równomiernie na foremce. Pieczemy je przez 20 minut w temp. 180 stopni.
Ile osób, tyle preferencji co do pizzy. Trudno jednak zrobić ulubioną pizzę nie wiedząc jak przyrządzić podstawowe ciasto na pizzę. Jeżeli opanujesz podstawowy przepis na ciasto do pizzy - jesteś w domu. Kiedy poznasz dokładnie działanie twojego piekarnika, przygotowanie ciasta do pizzy będzie bardzo proste!
Rożki z serem i kabanosem możemy upiec na przekąskę. Smakują zarówno na zimno jak i gorące zaraz po upieczeniu. Jezeli lubimy to przed podaniem możemy je udekorować ketchupem. Polecam ten pyszny przepis.
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.